Volledig scherm
Demonstranten houden een foto van Özil omhoog tijdens een recent protest in Istanboel in Turkije, tegen de behandeling van Oeigoeren in China. © REUTERS

China boos: Arsenal mag niet op Chinese tv

De Chinese autoriteiten pikken het niet dat de sterspeler Mesut Özil van Arsenal zich online kritisch heeft uitgelaten over de behandeling van de Oeigoeren, een Turkse moslimminderheid. De Chinese staatstelevisie CCTV heeft vandaag voor straf de live-uitzending van de topper Arsenal-Manchester City geschrapt.

Op Instagram en Twitter beschuldigde Özil , die wereldwijd 25 miljoen volgers heeft op Twitter, vooral medemoslims ervan dat ze zwegen over de behandeling van hun geloofsbroeders in China. ‘Korans worden verbrand, moskeeën gesloten, scholen verboden en religieuze wetenschappers worden een voor een gedood. De mannen moeten in kampen zitten terwijl hun gezinnen worden gedwongen met Chinese mannen te wonen. Vrouwen worden gedwongen met Chinese mannen te trouwen’, schrijft Özil onder andere in het Turks. De gelovige voetballer en verklaard aanhanger van de Turkse premier Erdogan nam het eerder op voor de Oeigoeren. In Chinese reacties wordt de spraakmakende tweet van de voetballer als laster en leugen van de hand gewezen. Ook in de sociale media klinkt verontwaardiging. ‘Özils opmerkingen hebben het Chinese volk ernstig beledigd en dat wordt niet geaccepteerd’, aldus een reactie uit China.

Ondanks onmiddellijke excuses van zijn club Arsenal en uitleg dat het om een persoonlijke mening van een voetballer gaat die absoluut niet een standpunt van de club verwoordt, blijven de Chinezen boos. Kritiek van buitenaf ligt zeer gevoelig in Peking. In dit geval is het ook riskant voor een miljoenenonderneming als Arsenal. China land telt 187 miljoen voetballiefhebbers, volgens een recente schatting, die vaak dure shirtjes kopen. Arsenal is populair in China en verdient daar miljoenen. Die inkomsten lopen nu gevaar. De staatsomroep CCTV kiest er nu namelijk voor om de wedstrijd van Arsenal te vervangen door een eerder opgenomen wedstrijd, namelijk de partij tussen Wolverhampton Wanderers en Tottenham Hotspur.

Lees verder onder de tweet

Fel

China reageert altijd fel bij westerse bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden. In oktober kreeg Daryl Morey, de baas van de Houston Rockets de volle laag na een kritische tweet over Hongkong. Chinese sponsors werden opgeroepen zich terug te trekken uit de NBA-wedstrijden en ook dat kostte geld. Morey verwijderde zijn tweet maar China eiste genoegdoening en zette het beeld bij een paar NBA-wedstrijden op zwart. Overigens had de rel een averechts effect. In heel Amerika zaten daarna bij NBA-wedstrijden mensen in de zaal die zichtbaar solidair waren met de studenten.

Volledig scherm
Een Turkse jongen bedank Özil voor zijn steun tijdens een demonstratie, gisteren in Istanboel. © EPA

Crisis

Ook het internationale bedrijfsleven houdt er al lang rekening mee zich niet met interne Chinese zaken te bemoeien. Ten tijde van de crisis in Hongkong schorste een grote videogamefabrikant een professionele speler voor een jaar nadat die tijdens een interview : ‘Bevrijd Hongkong’ had geschreeuwd. 

Volgens een rapport van de Verenigde Naties worden niettemin meer dan een miljoen Oeigoeren vastgehouden door de Chinese autoriteiten. Die zeggen dat dat nodig is in de strijd tegen separatisten en religieuze extremisten. Na een reeks aanslagen door Oeigoeren besloten de Chinese autoriteiten massaal mensen op te sluiten in wat ‘opleidingscentra’ worden genoemd. Volgens mensenrechtenorganisaties als Human Right Watch gaat het om ‘interneringskampen’ waar Chinese moslims de Chinese taal en Chinese gebruiken moeten leren.