China komt in verschillende steden toch terug op harde covid-aanpak
Verschillende Chinese steden hebben vandaag hun zero-covid-beperkingen versoepeld. Volgens waarnemers lijkt het erop dat president Xi terugkomt op het zeer strenge beleid dat grote delen van het land al bijna drie jaar geïsoleerd heeft gehouden, en dat de Chinese economie veel schade heeft berokkend.
In de steden Shenzhen en Shanghai hoeven forenzen plots niet meer PCR-testresultaten te overleggen als ze het openbaar vervoer willen gebruiken. Tianjin, Chengdu en Chongqing namen vergelijkbare stappen. In Peking hoorden bewoners van appartementencomplexen dat ze vanaf vandaag thuis in quarantaine kunnen blijven als de uitslag positief is; ze hoeven niet meer naar de bekritiseerde en strenge quarantainecentra.
De autoriteiten in Shanghai zeggen dat de maatregelen ‘verder worden geoptimaliseerd en aangepast’ in lijn met het nationale beleid en de situatie. Het lijkt er steeds meer op dat China zijn zero-covid-beleid eigenlijk loslaat. Begin dit jaar werden nog draconische maatregelen getroffen. De ruim 23 miljoen inwoners van Shanghai kregen toen te maken met een strenge lockdown, die uiteindelijk twee maanden duurde.
Discreet
Dat terugdraaien van het strengste beleid ter wereld gebeurt min of meer discreet op het hoogste bestuursniveau. Er is geen verklaring uitgegaan van het permanente comité van het politbureau. De Chinese vicepremier en chef coronabestrijding Sun Chunlan zei vorige week wel al - en onverwacht - dat het gezondheidssysteem van het land ‘de test van Covid-19 had doorstaan’ en dat China zich ‘in een nieuwe situatie’ bevond.
Waarnemers houden het er eerder op dat het Chinese regime enorm is geschrokken van de vele protesten tegen de lockdowns. Niet dissidenten of andere tegenstanders van het regime gingen de straat op, maar duizenden gewone Chinezen die de beperkende maatregelen gewoon niet meer trekken. De economie ligt sinds corona op zijn gat in veel delen van het land.
Toenemende woede over China’s zero-covid-beperkingen hebben de afgelopen dagen een golf van onvrede door menig regio doen spoelen, waarbij inwoners van om gezondheidsredenen afgegrendelde steden als Shanghai en Wuhan voorop gingen. Een brand in de stad Urumqi, waarbij tien mensen om het leven kwamen, was olie op het vuur omdat sommige slachtoffers ook niet zouden hebben durven vluchten vanwege lockdownregels.
Zorgen
Toch zijn er ook zorgen over het loslaten van het beleid. De versoepelingen komen op een moment dat het aantal besmettingen juist stijgt. China meldde zondag 31.824 besmettingen voor tests die zaterdag waren afgenomen.
Chinese bestuurders maken zich nu vooral zorgen over de lage vaccinatiegraad onder ouderen. Slechts 40 procent van de mensen van 80 jaar of ouder zou de benodigde drie injecties hebben gekregen. Daarbij is ook vastgesteld dat de aanvankelijk gevierde Chinese vaccins Sinopharm en Sinovac veel minder bescherming bieden dan westerse tegenhangers. China weigert deze te gebruiken.
Het land is slecht voorbereid op een golf van dodelijke corona-infecties waarmee het binnenkort te maken kan krijgen, zegt Linda Bauld, professor volksgezondheid aan de Universiteit van Edinburgh op de site van de Britse krant The Guardian. Chinese Artsen en ziekenhuizen werden begin 2020 overweldigd toen de ziekte aan het begin van de pandemie door de stad Wuhan raasde. De grimmige taferelen van die vroege dagen zouden zich kunnen herhalen als het virus door een onbeschermde bevolking heen golft, vreest Bauld.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het gebouw waar na druggebruikers en wapens nu ook een lijk gevonden werd: ‘En zeggen dat hier vroeger chique mensen kwamen...’
Druggebruikers, daklozen, verboden wapens en genoeg vuurwerk om het hele gebouw de lucht in te blazen. De kelder van het flatgebouw in Deurne waar vrijdagavond een lijk zonder hoofd of ledematen gevonden werd, stond en staat bekend als een niet zo koosjere plek. “Een vuile buurt”, horen we onomwonden. “En één waar raar volk passeert.” -
PREMIUM
‘Anoniem’ demonstreren in China eindigt vaak met een klop op de deur
Het leek op veel plekken in China even alsof de autoriteiten terughoudend reageerden op boze burgers die de straat op waren gegaan omdat ze wel klaar waren met de extreem strenge coronaregels. Maar daar zat voor menigeen toch een staartje aan. -
PREMIUM
Het leven in een Chinees quarantainehotel: waarom zou je opruimen, er komt toch niemand op bezoek
Quarantaines vormen nog altijd een belangrijk deel van het Chinese beleid om corona tegen te gaan. Iedere reiziger die van buiten China het land inkomt, moet minstens acht dagen in isolatie in een speciaal quarantainehotel. China-correspondent Roland Smid ervoer het deze week voor het eerst. -
Wagner-huurlingen maken bij Bachmoet plaats voor Russische elitetroepen
Rusland heeft verse luchtlandingstroepen ingezet voor de omsingeling van de Oekraïense stad Bachmoet. Reguliere elitetroepen hebben aangeslagen eenheden van de huurlingenorganisatie Wagner afgewisseld. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUMTom Sauer
Hoogleraar pleit tégen sturen van zware wapens aan Oekraïne: ‘Nemen een heel groot risico’
Gaan westerse tanks, of misschien zelfs gevechtsvliegtuigen, Oekraïne een beslissend voordeel geven? Hoogleraar Tom Sauer hoopt van niet. ,,Die zware wapens verhevigen de oorlog alleen maar’’, meent hij. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.