Volledig scherm
© EPA

Code rood in delen Spanje: extreme regen en sneeuwval

Grote delen van Spanje krijgen vandaag de zwaarste storm sinds 2007 op bezoek. Vooral de Balearen (onder meer de eilanden Mallorca en Ibiza) en de provincies Catalonië en Valencia verwachten hevig noodweer met zware stormschade en overstromingen. 

Boosdoener is de storm Gloria die over de gebieden trekt. Spanje heeft voor verschillende regio's code rood afgegeven. Het vliegveld van Alicante-Elche is om die reden voor 24 uur op slot. De weerdiensten waarschuwen voor golven van acht meter hoog, windstoten van 120 kilometer per uur en extreme hoeveelheden neerslag. Langs de kust en in de binnenlandenr rond Alicante en Valencia kan er een pak sneeuw van 20 centimeter vallen.

In nog eens 33 provincies heeft Spanje vandaag code oranje of geel afgegeven. In de Pyreneeën is later in de week ook kans op noodweer, vooral aan de zuidkant, wat zelfs tot aardverschuivingen kan leiden. 

Het is voor het het eerst sinds Spanje een waarschuwingssysteem voor zware weersomstandigheden ingevoerd dat er code rood is afgegeven. De laatste zware storm die de Spaanse regio's teisterde, dateert van 2007, meldt de Spaanse krant El Pais

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders de afgelopen dagen al op om alert te zijn op het het noodweer. Het advies is om het lokale nieuws goed in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus; derde besmetting Spanje
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus; derde besmetting Spanje

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl ook de rest van de wereld verder in de ban raakt van het virus, heeft een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laten zakken. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 71 Covid-19-doden bij, het laagste cijfer tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.