De klaptelefoon komt terug! Samsung presenteert moderne opvolger

VIDEODe klaptelefoon maakt binnenkort een comeback! Gisteravond presenteerde Samsung een moderne opvolger: een apparaat met compleet opvouwbaar scherm. Opgevouwen dient het als telefoon, terwijl de uitgeklapte versie werkt als tablet. Begin volgend jaar moet deze opvouwbare telefoon in de winkel liggen. 

Wie herinnert zich het niet? Na het bellen demonstratief de telefoon dichtklappen en klaar was het gesprek. Van Samsung tot Motorola, bijna iedere producent had wel een variant op de markt rond 2004. Niet lang daarna kwamen de zogeheten slidephones, gevolgd door de eerste smartphones. 

Anna 2018 krijgen we de combinatie van klap- en smartphone. Samsung presenteerde gisteravond een apparaat dat volledig opvouwbaar is. Opgevouwen moet het dienen als telefoon en past het prima in de broekzak. Toch een tablet nodig? Vouw het scherm uit en het verdubbelt in omvang tot een kleine tablet met een beelddiagonaal van 18,5 centimeter. 

Bij de presentatie in San Francisco liet vicepresident Justin Denison van Samsung een prototype zien. Hoewel het technische hoogstandje nog niet af is, gaat de Zuid-Koreaanse techgigant ervan uit dat de productie binnen enkele maanden kan starten. Begin 2019 moet de moderne klaptelefoon vervolgens in de schappen liggen. 

Voor Samsung zou de nieuwste innovatie een poging zijn om Apple af te troeven. Vanwege de tegenvallende telefoonverkoop acht Samsung het noodzakelijk om koploper te blijven op het gebied van innovatieve hard- en software. Om de besturingssoftware te optimaliseren en een ruim aanbod aan apps te krijgen, werkt Samsung tijdens dit project nauw samen met Google.

Volledig scherm
Het prototype van de opvouwbare smartphone van Samsung. © AP
Volledig scherm
Glen Murphy, hoofd van Android UX bij Google, sprak eveneens tijdens de conferentie in San Francisco. © REUTERS
Volledig scherm
Justin Denison laat het prototype van de opvouwbare smartphone zien. © REUTERS
 1. Amerikaanse EU-ambassadeur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaarden aan Kiev'
  Update

  Amerikaan­se EU-ambassa­deur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaar­den aan Kiev'

  Een belangrijke getuige in het parlementaire onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, de ambassadeur van de VS bij de EU Gordon Sondland, heeft beklemtoond dat er een beleid van 'voor wat, hoort wat' was jegens Oekraïne. Hij wijst op de naaste medewerker en advocaat van Trump, Rudolph Giuliani. Die zou destijds voorwaarden hebben gesteld aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor toenadering tussen Kiev en Washington.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.