De nieuwe Tsjechische president is oud-Navo-generaal en dat is goed nieuws voor Oekraïne
Door de verkiezing van Petr Pavel tot president van Tsjechië is dat land nog steviger verankerd in het Westen. Dat is goed nieuws voor Oekraïne dat rekent op meer steun.
Op 9 maart zal Pavel (61) zijn ambtseed afleggen. Hij volgt dan als staatshoofd Miloš Zeman op, die ijverde voor nauwere samenwerking met Rusland maar die na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar was. Petr Pavel, voormalig hoofd van het militaire comité van de Navo en voorstander van militaire hulp aan Oekraïne, werd zaterdag gekozen tot president van Tsjechië. De gepensioneerde generaal won van de omstreden miljardair en oud-premier Andrej Babis, die slechts enkele dagen eerder was vrijgesproken in een proces over fraude met EU-subsidies.
Petr Pavel geldt als een held van de oorlog in het voormalige Joegoslavië, waarin hij met name heeft bijgedragen aan de bevrijding van Franse soldaten. Met zijn eenheid hielp hij de Fransen ontsnappen toen die waren omsingeld door Kroatische en Servische militairen. Pavel kreeg daarvoor een Franse onderscheiding. Daarna werd hij chef van de Tsjechische generale staf en van 2015 tot 2018 was hij voorzitter van het Militair Comité van de Navo, de hoogste militaire post in het Atlantisch Bondgenootschap. Hij was de eerste generaal uit een voormalig Oostblokland in die functie.
De voormalige parachutist van de commando’s - met een altijd keurig getrimde witte baard - is een fervent verdediger van het lidmaatschap van zijn land van de Europese Unie (hij zou de euro willen invoeren) en de Navo.
Felicitaties
Pavels verkiezing leidde prompt tot een stroom van felicitaties van hoge Baltische functionarissen die niet gerust zijn op de ambities van Vladimir Poetin in hun streken. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemde Pavels ervaring op het gebied van veiligheid, defensie en buitenlandse betrekkingen ‘van onschatbare waarde bij het handhaven en versterken van Europa’s eenheid ten dienste van Oekraïne’. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier benadrukte op zijn beurt dat ‘de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne meer dan ooit het belang aantoont van cohesie binnen de Europese Unie en de Navo'.
De partijloze Pavel beloofde zijn door een heftige verkiezingscampagne en polarisatie verscheurde landgenoten een onafhankelijke president te zijn, niet beïnvloed door partijpolitiek. En ook Oekraïne te blijven helpen. Kiev’s poging om lid te worden van de EU wil hij ondersteunen. ,,Oekraïne moet natuurlijk eerst aan alle voorwaarden voldoen om lid te worden, zoals vooruitgang in de strijd tegen corruptie. Maar ik denk dat het recht heeft op dezelfde kansen die we in het verleden hadden”, zei hij.
In Tsjechië, dat lid is van de EU en de Navo, heeft de president niet alleen representatieve taken. Hij benoemt ook de regering en de constitutionele rechters. Hij vertegenwoordigt het land ook naar buiten en is de opperbevelhebber van de strijdkrachten, waarbij het operationele buitenlandse en defensiebeleid onder de verantwoordelijkheid van de regering valt. Tijdens de verkiezingscampagne probeerde zijn rivaal Babiš Pavel af te schilderen als een oorlogsstoker. Pavel riep in de campagne herhaaldelijk op tot blijvende steun aan Oekraïne in de strijd tegen de agressor Rusland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Kinderen en vrouwen al jaren vast in IS-kamp: ‘Ze moeten hier weg’
Veel overheden weten niet wat ze moeten doen met landgenoten die verdacht worden van banden met IS. In een Syrisch kamp wachten nog altijd meer dan tweeduizend vrouwen en kinderen op repatriëring. Save the Children runt er een project. -
klimaatverandering
Steun VN-lidstaten voor bedreigd Vanuatu: advies gevraagd van Internationaal Gerechtshof
De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen ‘tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens’. -
Italiaanse regering wil in lab gekweekt vlees verbieden
De Italiaanse regering wil dierlijk voedsel verbieden dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt, zoals vlees dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Volgens landbouwminister Francesco Lollobrigida garanderen zulke producten onvoldoende "kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie". -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Ommezwaai premier Libanon: alsnog zomertijd na verrassend uitstel
Libanon gaat toch officieel over op de zomertijd na een eerder verrassend uitstel. Waarnemend premier Najib Mikati maakt een ommezwaai. In heel het land wordt woensdagnacht alsnog de klok een uur vooruit gezet. -
Update met video
Politieke crisis in Israël: verklaring Netanyahu over omstreden hervormingen uitgesteld
De verwachte verklaring van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het opschorten van zijn omstreden gerechtelijke hervormingsplannen is uitgesteld. Massale protesten tegen het ontslag van de beleidskritische minister van Defensie, zondagavond, zetten de regering onder grote druk. De belangrijkste vakbond dreigde maandag met een landelijke staking.