Deense vuurtoren van 722 ton is gered en 80 meter landinwaarts verplaatst
De in 1900 gebouwde Deense vuurtoren Rubjerg Knude is gered nadat het bouwwerk bijna 80 meter landinwaarts is verplaatst. De 23 meter meter hoge vuurtoren is hydraulisch opgetild, op rails geplaatst en naar zijn nieuwe locatie geschoven. De technici klaarden de klus onder enorme mediabelangstelling binnen enkele uren tijd.
De bijna 120 jaar oude vuurtoren in Hjørring, in de noordelijke Deense regio Noord-Jutland dreigde door kusterosie in zee te storten. De duinen namen de moestuin over en de zee kwam elk jaar twee meter dichterbij. Oorspronkelijk stond de toren op 200 meter van de zee. Dat was geslonken tot amper zes meter.
De Rubjerg Knude is al sinds 1968 geen vuurtoren meer, het gebouw deed dienst als museum tot 2002. De initiatiefnemers moesten dat jaar de deuren sluiten omdat de zee dichterbij bleef komen. Toch bleef de toren op een gigantische duin een belangrijke toeristische trekpleister. Elk jaar komen minstens 250.000 toeristen naar het bouwwerk.
De verhuiswerkzaamheden kosten zeker 5 miljoen Deense Kronen (bijna 670.000 euro). Er gingen tien weken voorbereidingswerkzaamheden aan vooraf.
De ingenieurs en werklui schoven de toren twaalf meter per uur verder. Hun werkzaamheden kregen een onverwachte meevaller: de toren bleek lichter dan eerst gedacht. De Rujberg Knude woog niet 1.000 ton, maar blijkt 722 ton te wegen. Indien de kusterosie verder gaat aan het huidige tempo, zal de toren binnen veertig jaar opnieuw moeten worden verplaatst. Zo’n 25.000 passanten kwamen dinsdag een kijkje nemen bij de werkzaamheden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
Waar is Van Goghs beroemde schilderij van 62 miljoen dollar?
Eén van de laatste kunstwerken van Vincent van Gogh werd negen jaar geleden geveild in New York. Maar de koper bleek niet de koper. En het schilderij is spoorloos. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMreportage
Droneaanvallen aan orde van de dag in Moskou: ‘Laat gezinnen hier toch wonen en kinderen spelen’
De Russische president Vladimir Poetin is tevreden over de luchtafweer nadat zeker acht drones dinsdagochtend vroeg boven Moskou zijn neergehaald. Maar niet alle Moskovieten zijn overtuigd, wordt duidelijk na gesprekken in de stad. ,,Het kunnen zelfs kinderen zijn geweest die met drones aan het spelen waren.” -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.
-
Migranten van eilandje gehaald na oversteek van Turkije naar EU
-
-
-
met video
Erdogan roept op tot eenheid, maar haalt wel uit naar rivaal Kilicdaroglu
De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten in zijn overwinningsspeech opgeroepen “in eenheid en solidariteit” samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een toespraak voor duizenden aanhangers in Ankara. -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten.