31.500 euro per vierkante meter: daar schrikken ze zelfs in Parijs van. ‘Schaam je je niet?’, kreeg de verkopende makelaar te horen.
Volledig scherm
31.500 euro per vierkante meter: daar schrikken ze zelfs in Parijs van. ‘Schaam je je niet?’, kreeg de verkopende makelaar te horen. © Saint Ferdinand Immobilier

Deze kamer in Parijs kost... 945.000 euro

In Parijs kijkt niemand er meer van op: huizen waar miljoenen voor worden neergeteld en appartementen die alleen nog door de allerrijksten te betalen zijn. Maar nu is er toch verrassing alom. In Parijs is namelijk een piepkleine studio te koop gezet voor de prijs van maar liefst 945.000 euro. 

Het gaat om een ruimte van 30 vierkante meter. Zo klein dat het bed direct naast de zitbank staat. Ideaal voor een student. In theorie. De Franse media raken niet uitgepraat over ‘de idiotie van de 1-miljoen-euro-studio’. Op de site van de verkoopadvertentie, werd een lange rij aan haatberichten geplaatst.

,,Ik kreeg allemaal beledigingen te horen. Mensen schreven me: schaam je je niet?’’, vertelde de verkopende makelaar Philippe Ledermann in de Franse pers. ,,Maar de eigenaar had zelf de prijs vastgesteld. Want zijn buren verkochten voor soortgelijke prijzen.’’

De studio mag dan 1 miljoen kosten, maar daar krijg je wel wat voor. Vanuit het raam heb je uitzicht op de Eiffeltoren. En verder: nou, niet veel. Volgens de advertentie is er een lift, een wc en een ingericht keukentje.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voor die 945.000 euro woon je wel om de hoek van de Eiffeltoren.
Volledig scherm
Voor die 945.000 euro woon je wel om de hoek van de Eiffeltoren. © Saint Ferdinand Immobilier

De studio is alles behalve het allerduurste appartement van Parijs. Maar voor zover bekend was er nooit eerder een appartement dat zó klein was en tegelijk zó veel kostte. Vorig jaar werd een historisch record gebroken als het gaat om huizenprijzen. Een ondernemer kocht toen een 18de-eeuws appartement in Parijs van 1000 m2, verspreid over drie verdiepingen, met zestien kamers en een tuin van 300 m2 voor de prijs van 39 miljoen euro.

Parijs is peperduur om te wonen. Uit de zogeheten Barnes City Index blijkt dat de Franse hoofdstad op dit moment het meest gewild is onder de allerrijksten in de wereld; meer nog dan New York en Tokyo. ,,Ondanks de stakingen en ondanks de Gele Hesjes was Parijs vorig jaar het populairst onder onze klanten’’, concludeert luxemakelaar Barnes. Het laatste jaar profiteerde de hoofdstad mede van de Brexit: rijken trokken weg uit Londen en kozen vaak voor Parijs.

Brexit

Gemiddeld betaal je in Parijs op dit moment ruim 10.000 euro per vierkante meter. Daarmee is de woningprijs in tien jaar met ruim 60 procent gestegen, blijkt uit cijfers van notarissen. Vorig jaar alleen al steeg de huizenprijs met 8 procent, mede door de Brexit. Die groei zal zich ook de komende tijd voortzetten, is de verwachting. Er is veel vraag, vooral onder rijke buitenlanders, en het aanbod is beperkt.

Maar de variaties zijn groot. In de wijk Saint-Germain des Prés en rond de Champs-Élysées is een prijs van 15.000 euro per vierkante meter niet ongewoon. De duurste straat is de Avenue Montaigne, waar alle chique modehuizen zitten: 22.500 per vierkante meter.

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”