Volledig scherm
© Getty Images

Directie tegen bewoners Belgisch woonzorgcentrum: ‘Jullie hebben de oorlog meegemaakt, klaag niet’

Bij bewoners van een Belgisch woonzorgcentrum is een keiharde brief van de directie bezorgd. Teksten als ‘wees niet veeleisend, maar wees blij met wat jullie krijgen’ en ‘jullie hebben allemaal de oorlog meegemaakt, wat nu komt is minstens even erg, klaag niet’ schieten bij familieleden in het verkeerde keelgat.

De directie van woonzorgcentrum Poldervliet in het Vlaamse Kruibeke zag de laatste tijd meerdere personeelsleden uitvallen en voelt zich daarom genoodzaakt de zorg aan te passen. Daar heeft ook niemand problemen mee. Wél met de manier waarop de nieuwe regels aan de oudere bewoners zijn meegedeeld.

In een brief stelt de directie dat ‘het luxeleven’ er tijdelijk opzit. ,,We gaan ons enkel nog focussen op basiszorg: hygiëne en eten geven. Dit in de mate van het mogelijke. Vanaf morgen gaat iedereen die zichzelf nog kan wassen, zelf wassen!!” Mensen moeten daar ‘niet over klagen’, ‘maar help gewoon’. Iedereen wordt verder gemaand om de verzorgers ‘meerdere keren per dag een dankuwel en compliment’ te geven, ‘anders houden zij dit niet vol!!’

Een oproep met de belknop mag enkel nog ‘in NOOD’, zo staat er in rode (hoofd)letters, ‘NIET om de tv aan te zetten, het raam open te doen, enz.’ En als uitsmijter: ,,Jullie hebben allemaal de oorlog meegemaakt, wat nu komt is minstens even erg, dus a.u.b. heb respect, klaag niet.”

Schandalig

,,Dit is ronduit schandalig”, reageert de kleindochter van één van de bewoonsters in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ,,Gelukkig ziet mijn oma niet meer zo goed en heeft ze de brief niet kunnen lezen.” Ook op sociale media, waar de tekst circuleert, regent het verontwaardigde reacties.

Bij Poldervliet beseffen ze dat ze uit de bocht zijn gevlogen. ,,We hebben wat forsere taal gebruikt om duidelijk te maken dat dit virus zware gevolgen heeft, maar ik besef dat dit een foute aanpak was”, zegt directrice Nathalie Goethals. ,,Ik heb me intussen bij alle bewoners geëxcuseerd en wil dit zeker ook doen ten opzichte van de familie.”

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.