Doden en veel schade bij aardbeving op grens Turkije-Iran

Zeker acht mensen zijn in het zuidoosten van Turkije om het leven gekomen door een aardbeving. Tientallen mensen raakten gewond, zeggen de autoriteiten. Het natuurgeweld zou tientallen dorpen hebben getroffen. 

De Turkse televisie toonde beelden van mensen die graven in het puin van ingestorte gebouwen, soms met hun handen. Sommige inwoners zitten gehuld in dekens in de sneeuw buiten huizen met beschadigde muren en daken. De autoriteiten zeggen dat meer dan duizend panden zijn ingestort.

Het epicentrum van de beving bevond zich volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS aan de andere kant van de oostelijke grens, bij het Iraanse dorp Habash-e Olya. De aardbeving had volgens de eerste berichten een kracht van 5,7.

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid zegt dat drie van de doden kinderen zijn. Ook raakten zeker 21 mensen gewond. In Iran zijn nog geen doden gemeld. Vorige maand vielen in Turkije ook al tientallen doden door een zware aardbeving.

Bij de aardbeving zijn tientallen dorpen getroffen.
Volledig scherm
Bij de aardbeving zijn tientallen dorpen getroffen. © AP
Volledig scherm
© AP
  1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
    PREMIUM

    Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

    Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.