Volledig scherm
Het restaurant op de eerste verdieping van het Shangri-La Hotel raakte zwaar beschadigd door de explosieven. Die bliezen de glazen voorgevel grotendeels weg. © Screenshot SkyNews

Doden hotelaanslagen komen uit minstens zes landen

De buitenlanders die om het leven kwamen bij de drie aanslagen op luxehotels in de Sri Lankaanse commerciële hoofdstad Colombo, vanmorgen, komen uit minstens zes landen. Het gaat om Amerika, China, Groot-Brittannië, India, Nederland en Portugal, leert een rondgang langs buitenlandse media.  

Het Nederlandse slachtoffer is een 54-jarige vrouw die in het buitenland woonde. Ze overleed bij de aanslag in het 5-sterrenhotel Cinnamon Grand Central in Colombo, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De identiteit van de Nederlandse is nog niet bekend. De identiteiten van de andere buitenlandse slachtoffers evenmin. Ze komen uit onder andere Amerika (1), China (1), Groot-Brittannië (2), India (1) en Portugal (1). 

De aanslag in hotel Cinnamon Grand Central vond plaats omstreeks half negen vanmorgen. Een zelfmoordterrorist bracht in een rij wachtenden voor het Paasontbijtbuffet de explosieven op zijn lichaam tot ontploffing. 

,,Hij ging naar het begin van de rij en blies zichzelf op”, vertelde een hotelmedewerker aan AFP. ,,Een van de slachtoffers die ter plekke overleden, was de hotelmanager die de gasten begroette. Het was totale chaos.’’ De zelfmoordterrorist was volgens hotelmedewerkers een Sri Lankaanse staatsburger die gisteren een kamer boekte in het hotel en er sindsdien verbleef. 

Bekende tv-chef

Vrijwel tegelijkertijd met de aanslag in dit hotel vonden explosies plaats in de nabijgelegen 5-sterrenhotels Kingsbury en Shangri-La. Bij die laatste aanslag kwamen onder andere een bekende Sri Lankaanse tv-chef en haar dochter om het leven. Ook zij zaten aan het Paasontbijt.