Volledig scherm
Belo Horizonte © AFP

Dodental door noodweer in Brazilië stijgt tot 44, duizenden mensen ontheemd

Het dodental als gevolg van dagenlange hevige stormen en overstromingen in de zuidoostelijke Braziliaanse deelstaat Minas Gerais is gestegen naar 44. Dat melden de autoriteiten zondag. Het aantal gewonden steeg naar twaalf, 19 mensen worden nog vermist. De regering van Minas Gerais heeft in 47 steden de noodtoestand uitgeroepen.

De dodelijke slachtoffers vielen door aardverschuivingen en het instorten van huizen door overstromingen en hevige regenval. Volgens de autoriteiten zijn 17.000 mensen in 58 dorpen en steden in de deelstaat dakloos geraakt.

Het Braziliaanse weerbureau spreekt van de hevigste regenval in de afgelopen 110 jaar. Vrijdag viel binnen 24 uur 171,8 liter water per vierkante kilometer.

Beelden op sociale media die vanaf de grond en de lucht zijn gemaakt, tonen de omvang van de ramp met veel beschadigde huizen, omgevallen bomen en elektriciteitsmasten, overlopende rivieren, ingestorte bruggen en overstroomde buurten.

President Jair Bolsonaro zei vanuit India, waar hij een officieel bezoek aflegt, dat ‘de overheid al het mogelijke doet, maar dat in zo’n groot gebied het moeilijk is om iedereen te helpen’. 

De regen zal naar verwachting de rest van dit weekeinde aanhouden.

Volledig scherm
Ondergelopen straten in het plaatsje Iconha. © AFP
Volledig scherm
Veel water rond Iconha. © AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije
    UPDATE

    Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelin­gen, NAVO solidair met Turkije

    Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen als de situatie in Idlib verder verslechtert. Turkije zou zich in dat geval niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016. De EU vindt dat de deal nog wel staat. Intussen verscherpen Griekenland en Bulgarije de controles bij de Turkse grens. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken.