Volledig scherm
Greta Thunberg (midden) met het YouTuber-koppel Riley Whitelum (uiterst links) and Elayna Carausu (rechts) en de professionele zeilster Nikki Henderson (links naast Thunberg). © Facebook

Doemscenario Greta Thunberg voorbij: 'Ik ga naar Spanje per zeilboot met YouTubers’

Greta Thunberg gaat niet in op het voorstel van vliegmaatschappij Eurowings om haar gratis naar een klimaatbijeenkomst in Spanje te vliegen. De Zweedse klimaatactiviste wil absoluut niet met het vliegtuig, omdat dit schadelijk is voor het milieu. In de plaats daarvan steekt ze, samen met twee YouTubers uit Australië, op een zeilboot de oceaan over.

Thunberg maakte zich de afgelopen weken flink zorgen over de vraag of ze de klimaatconferentie in Madrid wel kon bijwonen. Terwijl ze onlangs al was vertrokken naar de Verenigde Staten om vanuit daar verder te reizen naar Zuid-Amerika, werd de klimaattop in Chili afgelast en verplaatst naar Spanje.

Oproep

De Zweedse activiste deed op sociale media een oproep aan haar volgers of iemand haar naar Spanje kon brengen. De Duitse lowcostmaatschappij Eurowings, dochter van Lufthansa, had al vrij snel een concreet voorstel: zij wilde Thunberg gratis van New York naar Düsseldorf vliegen. CO2-neutraal, gecompenseerd door myclimate (een organisatie die zich inzet voor het klimaat), voegde Eurowings er meteen aan toe. Maar daar voelde Thunberg niets voor en ze zocht verder naar een alternatief.

Met succes. ‘Zo blij om te zeggen dat ik de COP25 in Madrid zal halen’, meldt ze vandaag op Facebook. De Zweedse is vanuit Virginia vertrokken op de Franse zeilcatamaran La Vagabonde, samen met de Australische YouTubers Riley Whitlum en Elayna Carausu, evenals Brit Nikki Henderson, een professioneel zeilster. De zeilboot vaart op zonnepanelen en de stroom wordt opgewekt door waterkrachtgeneratoren.

Lees ook: Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Dit zijn de feiten

Op tijd?

De vier documenteren hun reis rond de wereld om de aandacht te vestigen op het belang van de oceaan. Het gezelschap is vanochtend vertrokken. ,,De COP25 is erg belangrijk en ik zal mijn best doen om er op tijd te geraken. Maar het maakt natuurlijk niet echt uit of ik er op tijd zal zijn of niet”, zei Thunberg. ,,Er zijn talloze andere activisten die er zullen spreken en dezelfde boodschap zullen brengen als ik zou doen.”

De tiener zei ook blij te zijn om weer tijd op de oceaan te kunnen doorbrengen. In augustus zeilde ze vanuit Europa naar de Verenigde Staten om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Met die vijftiendaagse reis wilde ze aandacht vragen voor de klimaatcrisis.

Thunberg pakte wereldleiders flink aan bij een klimaattop van de Verenigde Naties: