Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Dood door overwerk: Japanse sterft na 159 uur extra arbeid

159 uur overwerk is een 31-jarige Japanse vrouw fataal geworden. Miwa Sado had in een maand tijd maar twee dagen vrij.

Haar dood wordt door de arbeidsinspectie officieel geweten aan 'karoshi', het Japanse woord voor dood door overwerk. Sado werkte in Tokio voor de publieke omroep NHK. 

Masahiko Yamauchi van de NHK zegt dat de dood van Sado problemen binnen de nieuwsorganisatie, de Japanse werkcultuur en het politieke systeem van het land weerspiegelt. De vrouw overleed in 2013, maar uit respect voor de familie werd haar dood nu pas door haar werkgever bekendgemaakt, schrijft The Guardian.  

Extreme druk

Er zijn vaak en veel klachten over de extreme druk waaronder werknemers in Japan moeten werken. Het overlijden van een jonge werknemer door te hard werken was al eerder aanleiding voor een nationaal debat. Anderhalf jaar geleden pleegde een 24-jarige vrouw zelfmoord omdat ze de stress van de lange werkuren niet meer aankon.

De overheid wil overwerk binden aan een limiet van 100 uur per maand en bedrijven straffen die hun werknemers tot meer aansporen. In Japan zou volgens de overheid een op de vijf werknemers het risico lopen om te overlijden vanwege de hoge werkdruk en de vele uren werk. In 2016 werden 191 gevallen van karoshi gemeld.