‘Dubbelganger’ aangezien voor moordenaar: ‘Wat ik heb meegemaakt, gaat je verstand te boven’

Op 11 oktober sloeg de Schotse politie hem in de boeien op de luchthaven van Glasgow. Guy Joao werd verward met de voortvluchtige vijfvoudige moordenaar Dupont de Ligonnès die al jarenlang spoorloos is. Joao heeft voor het eerst zijn traumatische ervaring met de buitenwereld gedeeld.

Xavier Dupont de Ligonnès is spoorloos sinds in april 2011 de lichamen van zijn echtgenote en vier kinderen werden ontdekt in Nantes, onder het terras van de gezinswoning. De toen 50-jarige vader werd meteen verdacht van de moorden en stond internationaal gesignaleerd. Maar de man kon al die jaren niet gepakt worden.

Op 11 oktober van dit jaar leek er plots een grote doorbraak aanstaande toen de politie een man arresteerde op de luchthaven van Glasgow. ‘Xavier Dupont de Ligonnès is eindelijk opgepakt’, klonk het in de Franse pers.

Er volgde meteen een huiszoeking in het huis van Joao in Limay in het Franse departement Yvelines. De deur van de woning werd zonder pardon ingebeukt.

Koude douche

Maar de volgende dag al volgde er een koude douche voor de politiediensten en rees er ernstige twijfel of ze wel de juiste man hadden. De vingerafdrukken van de opgepakte verdachte bleken maar zeer gedeeltelijk overeen te komen met die van Dupont de Ligonnès. De daaropvolgende conclusie was onverbiddelijk: de gearresteerde man was niet de voortvluchtige moordenaar.

Vrienden en buren van Joao, een zeventiger van Portugese afkomst, konden ook nauwelijks geloven dat hij verdachte nummer één zou zijn van zo’n gruwelijke misdaad. En gelijk hadden ze. Maar voor Joao was het kwaad wel geschied. Twee maanden later heeft hij die traumatiserende gebeurtenis nog niet verwerkt.

Volledig scherm
Guy Joao (links) en de echte voortvluchtige dader Xavier Dupont de Ligonnès © RV/AFP

Schadevergoeding

,,Wat ik heb meegemaakt, gaat je verstand gewoon te boven”, verklaarde hij over de blunder van het Franse gerecht. De man kan de gebeurtenissen ook niet zomaar achter zich laten omdat de ‘gekte’ maar blijft duren. Tegenover de Franse pers klaagde hij over een gebrek aan respect.

,,Ik heb op 1 november een brief gestuurd naar de minister van Justitie, zodat ik een schadevergoeding krijg voor de ingebeukte voordeur”, aldus de zeventiger. ,,Maar ik heb zelfs nog steeds geen antwoord ontvangen.”

Lichtpuntje

Toch is er voor Joao na al die tegenslagen nog een lichtpuntje. Hij vertelde hoe dankbaar hij is voor de niet aflatende steun van familie en vrienden. Vanaf het moment dat bekend was geworden dat de man was opgepakt, waarschuwden ze de politie om te melden dat justitie op het verkeerde spoor zat. Ze zijn altijd blijven geloven in de onschuld van Joao.

Sinds de flater heeft het Franse gerecht de zoektocht naar de echte vijfvoudige moordenaar hervat.

Volledig scherm
De echte Xavier Dupont de Ligonnès met echtgenote Agnès © DR
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.