Volledig scherm
Josh Bratchley kwam eergisteren vast te zitten in grottensysteem Mill Pond Cave in Amerika. © REUTERS

Duiker Thaise grot nu zelf van de dood gered

Hij was een van de helden die de voetballertjes die vastzaten in een Thaise grot bevrijdde, maar nu had de Britse duiker Josh Bratchley zélf hulp nodig. Brachtley dankt zijn leven aan zijn eigen koelbloedigheid en aan zijn collega Edd Sorenson, een internationaal geroemde reddingsduiker.

Bratchley kwam eergisteren vast te zitten in het grottensysteem Mill Pond Cave bij Gainesboro, zo’n 100 kilometer van het Amerikaanse Nashville. Bratchley was daar een paar dagen met een klein team om de grotten in kaart te brengen. De andere duikers sloegen dinsdag even na middernacht alarm. Bratchley was niet meer uit de ondergrondse gangen gekomen en zelf konden ze hem niet meer vinden.

De bekende reddingsduiker Edd Sorenson uit Florida werd overgevlogen. Sorenson vreesde het ergste, omdat de zichtbaarheid onder water nul is en de temperaturen erg laag zijn. ,,Meestal zijn mensen bij zulke reddingen hysterisch in paniek, wat het voor mij erg gevaarlijk maakt”, aldus Sorenson. Maar Bratchley noemde hij een ‘volleerde professional’.

Lijkzakken

Sorenson slaagde erin Bratchley in veiligheid te brengen. De Brit had na afloop zelfs geen medische verzorging nodig. Sorenson reageerde opgelucht: ,,Mensen altijd maar in lijkzakken afvoeren is geen pretje. Als je dan eens iemand levend kan bovenhalen, geeft dat een uitzonderlijk gevoel.”

Bratchley had vlak daarvoor het grottensysteem al eens verkend en wist zo gelukkig waar zich de noodzakelijke luchtzakken bevonden. Sorenson vond hem vrij snel op de plaats waar hij hem hoopte te vinden. Bratchley had maar een verzoek na zijn opmerkelijke redding: een heerlijke pizza.

  1. Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectiestoornis veroordeeld tot levenslang

    Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectie­stoor­nis veroor­deeld tot levenslang

    Een 51-jarige Brit is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn echtgenote, die therapieën tegen kwaadaardige kanker onderging, doodsloeg met een koevoet. Volgens het hof in Liverpool is David Pomphret ‘een niets ontziende moordenaar’ en ook nog een leugenaar omdat hij na zijn brute daad stelselmatig en glashard bleef ontkennen iets met de dood van de Ann Marie (49) te maken te hebben.