Volledig scherm
Nieuw-Zeelandse militairen tijdens de bergingsoperatie van vrijdag. Vandaag zijn duikers op zoek naar de twee nog vermiste lichamen. © EPA/ROYAL NEW ZEALAND NAVY

Duikers op zoek naar laatste twee lichamen bij vulkaan Nieuw-Zeeland

UPDATEDuikers van de Nieuw-Zeelandse politie hebben zaterdagochtend vroeg (lokale tijd) de zoektocht hervat naar de laatste twee dodelijke slachtoffers van de vulkaaneruptie op het eiland White Island.

Militaire specialisten borgen vrijdag al zes lichamen in een zorgvuldig geplande bliksemoperatie. Twee lichamen konden niet worden gevonden gedurende de vier uur durende bergingsactie van het team specialisten, dat bestond uit zes mannen en twee vrouwen. 

De politie denkt een van de nog vermiste lichamen te hebben gezien in de wateren bij het eiland. Waar het andere lichaam zich bevindt, is niet bekend.

Duikers gingen vrijdag al op zoek naar de lichamen, maar moesten de zoekactie afbreken toen de avond viel en de weersomstandigheden verslechterden. Ook een zoekactie vanuit de lucht werd ’s avonds beëindigd.

De zes geborgen lichamen zijn met een patrouilleboot van de Nieuw-Zeelandse marine overgebracht naar Auckland om te worden geïdentificeerd. Volgens de wet in Nieuw-Zeeland moet de lijkschouwer de identiteit vaststellen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Australiërs, omdat zij het merendeel van de bezoekers aan het eiland waren toen de vulkaan uitbarstte. De twee nog vermiste mensen zijn waarschijnlijk Nieuw-Zeelanders, een reisgids en de kapitein van een toeristenboot.

De bergingsoperatie was gevaarlijk, omdat er nog altijd giftige gassen uit de krater komen. Ook waarschuwen experts dat de vulkaan elk moment opnieuw kan uitbarsten. White Island is de top van een grotendeels onderzeese vulkaan, die zeer actief is en regelmatig stoom en modder uitbraakt.

Door beelden die zijn gemaakt door drones en getuigenissen van helikopterpiloten die direct na de uitbarsting te hulp schoten, had de politie een idee waar de menselijke resten zich moesten bevinden. 

Minuut stilte

,,Het is een ongelooflijk moeilijke operatie geweest, maar één van hoge prioriteit’’, zei minister-president Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland gisteren na de bergingsactie. ,,We willen gewoon onze dierbaren naar huis brengen.’’ Voor maandag heeft Ardern een minuut stilte aangekondigd om de slachtoffers te herdenken. ,,Waar men ook in Nieuw-Zeeland is of op een andere plek op de wereld, is dit het moment om de mensen bij te staan die hun geliefden in deze buitengewone tragedie hebben verloren’’, zo staat in een zaterdag verspreide verklaring te lezen.

Donorhuid

Volledig scherm
Nabestaanden van de vermisten © AFP

De uitbarsting van maandag vond plaats terwijl 47 toeristen en hun gidsen op het eiland waren. Zeker 14 mensen kwamen om, 31 anderen liepen ernstige brandwonden op. Maar liefst 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden. Uit een persconferentie bleek dat artsen extra donorhuid hebben gevraagd vanuit Amerika om de slachtoffers met de brandwonden te kunnen helpen. In totaal is er 120 vierkante meter donorhuid besteld, aldus dokter Peter Watson van het brandwondencentrum in Nieuw-Zeeland. Ook Australië heeft donorhuid gedoneerd. 

Volledig scherm
De vulkaan op White Island tijdens de uitbarsting. © AFP
Volledig scherm
Bergingswerkers van het Nieuw-Zeelandse leger op het eiland op zoek naar de lichamen van de dodelijke slachtoffers. © AP/New Zealand Defence Force
Volledig scherm
Voorbereidingen voor de reddingsoperatie van vrijdag. © AFP
 1. Dodental coronavirus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af
  UPDATE

  Dodental coronavi­rus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De Chinese autoriteiten besloten vrijdag nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 2. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”