Duits bedrijf dat werkt aan coronavaccin laat zich niet overnemen door Trump
De mogelijke overname door de Verenigde Staten van een Duits biofarmaceutisch bedrijf dat een vaccin ontwikkelt tegen het nieuwe coronavirus is van de baan. Dat heeft de Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn gisteravond verklaard tegenover de publieke omroep ZDF.
Delen per e-mail
,,Als CureVac erin slaagt een vaccin te ontwikkelen tegen het nieuwe coronavirus, dan zal dat beschikbaar zijn voor de hele wereld, niet voor landen afzonderlijk’’, zei de bewindsman.
De Duitse krant Welt am Sonntag meldde gistermorgen dat de Amerikaanse president Donald Trump probeerde Duitse onderzoekers ‘weg te kopen’ die werken aan een coronavaccin. Trump zou zo de exclusieve rechten op dat vaccin willen verkrijgen, schreef de zondagskrant op basis van bronnen in regeringskringen.
De Amerikaanse president bood het bedrijf volgens de bronnen ‘een groot bedrag’ voor de exclusieve rechten op het onderzoek. ,,Trump doet er alles aan om een vaccin voor de Verenigde Staten te krijgen. Maar alleen bedoeld voor de Amerikanen”, luidde het.
De Duitse regering zou op haar beurt de onderzoekers extra geld bieden om hun werkzaamheden voort te zetten voor Duitsland. De onderzoekers in kwestie werken voor het in Tübingen (Baden-Württemberg) gevestigde biofarmaceutische bedrijf CureVac.
Hele wereld
CureVac wilde aanvankelijk geen commentaar geven, maar de Duitse miljardair Dietmar Hopp, de belangrijkste investeerder in het biofarmaceutische bedrijf, deed dat gisteravond wel. Een exclusief contract met één land voor een coronavaccin is volgens hem uitgesloten.
,,Als we erin slagen een effectief vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, hopelijk gebeurt dat snel, dan zal dat vaccin niet alleen mensen in de regio, Duitsland of Europa bereiken, kunnen helpen en beschermen - maar solidair over de hele wereld’’, verklaarde hij tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Hopp zei dat hij blij zal zijn als zijn langetermijninvesteringen vanuit Duitsland dat resultaat zouden hebben. Hij was lange tijd de enige investeerder in CureVac en is met een aandeel van 80 procent nog steeds de grootste geldschieter. Het biofarmaceutische bedrijf werkt sinds januari aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus en doet dat in samenwerking met het Paul Ehrlich Institute for Vaccines and Biomedical Medicines in Langen (Hessen).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Laat oud-verpleegkundigen en studenten helpen in de zorg’
Laat voormalige of aanstaande verpleegkundigen of verzorgenden bijspringen in de zorg. Die oproep doet de beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) nu de zorg overbelast dreigt te raken door de uitbraak van het coronavirus. -
Iedereen wil de wollen wanten van Bernie Sanders, maar helaas: ze zijn op
De vrouw die de wollen wanten maakte waarmee de Amerikaanse senator Bernie Sanders de show stal tijdens de inauguratie van zijn Democratische partijgenoot Joe Biden tot president, is de afgelopen dagen overspoeld met berichten van mensen die de wanten ook willen hebben. Helaas: ze zijn op. -
video
Enorme gasexplosie verwoest pand in centrum van Madrid: minstens drie doden
Een enorme explosie heeft vanmiddag een pand met zeven verdiepingen verwoest in het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid. Volgens plaatselijke media gaat het om een gebouw dat bij een kerk hoort. Minstens vijf etages zijn ingestort. Er zijn minstens drie doden gevallen en elf gewonden. -
VIDEO
Premier Boris Johnson: ‘Britse variant lijkt toch dodelijker dan gedacht’
De Britse variant van het coronavirus blijkt na uitgebreid onderzoek toch dodelijker dan het ‘oude’ virus. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vandaag gezegd tijdens een persconferentie. ,,We hebben vernomen dat het Britse virus zich niet alleen sneller verspreidt, maar ook tot een hoger sterftecijfer leidt.” Johnson zei ook dat de vaccins nog steeds effectief zijn tegen beide varianten van het virus. -
video
Van Bernie Sanders’ wanten tot slapende Clinton: over deze inauguratiebeelden raakt Amerika niet uitgepraat
Joe Biden is gisteren officieel beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Die historische gebeurtenis leverde veel memorabele beelden op, waar ze in Amerika niet over uitgepraat raken. Van een speciale boks tot de wollen wanten van Bernie. Een overzicht.
-
CORONAVIRUS
LIVE | Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 1 december
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4129 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december. In de afgelopen zeven dagen zijn 35.965 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 5138 per etmaal. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
‘Trump kiest advocaat voor afzettingsproces’
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft advocaat Butch Bowers ingehuurd om hem te verdedigen bij het aanstaande afzettingsproces in de Senaat. Dat verklaarde senator Lindsey Graham (RS.C.) nadat een aantal van Trumps gebruikelijke advocaten hadden bedankt voor de klus, melden The New York Times en Punchbowl News. -
Groep Nederlanders vast op Canarische Eilanden: ‘Passagiers in de kou laten staan’
Een groep van ongeveer 25 Nederlanders zit vast op de Canarische Eilanden, nadat ze vandaag geweigerd werden op vlucht HV 6456 van Transavia naar Amsterdam. De reizigers zouden niet voldoen aan de nieuwe corona-eisen die Nederland stelt bij binnenkomst op Schiphol.