Volledig scherm
Biggen op een varkenshouderij in Zuidoost-Brabant. Beeld ter illustratie. © Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

‘Duitse biggen eisen verbod op castratie’

Een groep Duitse dierenrechtenactivisten eist bij het hooggerechtshof in Duitsland namens mannelijke biggen een verbod op castratie zonder verdoving. Jaarlijks worden de testikels van ongeveer twintig miljoen Duitse varkens onverdoofd verwijderd.

Het Duitse parlement heeft in 2013 al een verbod hierop aangenomen, maar gaf de boeren vijf jaar de tijd om met een alternatief te komen. Vorig jaar is die periode opgetrokken tot 2021. Tot grote woede van de dierenactivisten, die een zaak indienden namens de biggen. De groep wil dat de rechters erkennen dat varkens rechten hebben die gelijk zijn aan mensenrechten en dat die worden geschonden door deze wrede manier van castratie. 

,,Bedrijven zijn ook een rechtspersoon. Dus waarom dieren dan ook niet?’’, zegt advocaat Cornelia Ziehm, die de dierenactivisten bijstaat.

Biggen worden gecastreerd om de onaangename 'berengeur' te voorkomen die kan vrijkomen bij het verhitten van het vlees.

  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.