Thomas Kemmerich (l) wordt gefeliciteerd door AfD-leider Björn Höcke dankzij wiens steun hij premier werd. Höcke mag van een Duitse rechter ‘fascist’ genoemd worden.
Volledig scherm
Thomas Kemmerich (l) wordt gefeliciteerd door AfD-leider Björn Höcke dankzij wiens steun hij premier werd. Höcke mag van een Duitse rechter ‘fascist’ genoemd worden. © AFP

Duitse deelstaatpremier en gezin doelwit van haat na verkiezingsdeal met ‘fascisten’

De kersverse premier van de Duitse deelstaat Thüringen en zijn gezin zijn de afgelopen dagen door een hel gegaan. De liberale Thomas Kemmerich (FDP) en zijn vrouw Ute waren het doelwit van vijandigheden. Zo werd hun woning beschoten en gingen enkele van hun zes kinderen onder politiebegeleiding naar school, bleek vandaag.

Aanleiding voor de haat is de manier waarop Kemmerich vorige week woensdag werd verkozen. Dat gebeurde met steun van de rechts-populistische partij AfD (Alternative für Deutschland), meer bepaald dankzij de stem van AfD-leider Björn Höcke himself die volgens een Duitse rechter een fascist genoemd mag worden. Met die steun had Kemmerich één stem meer dan de voormalige minister-president van de deelstaat.

Het aanvaarden van het premierschap leverde Kemmerich forse kritiek op omdat hij zonder de steun van de AfD niet zou hebben gewonnen. Terwijl op samenwerking met de AfD een taboe rust binnen de gevestigde politieke partijen in Duitsland, althans binnen de partijbesturen in Berlijn. Daardoor werd hij al snel gezien als ‘verrader’. 

Die kritiek bleef niet beperkt tot de politiek, blijkt nu. Kemmerichs woning in Weimar werd beschoten en op de oprit werd geprobeerd een verraders-slogan te schilderen, wat de politie kon voorkomen. Volgens een FDP-woordvoerder in de deelstaat werd Kemmerichs vrouw bespuugd, werd in een plaatselijke supermarkt een nagemaakte politiefoto van de pas verkozen premier opgehangen en gingen enkele van hun kinderen onder politiebegeleiding naar school. Volgens RTL Duitsland ging het om de twee jongste zonen, bleef een dochter uit angst voor vijandigheden thuis en wordt de woning van het gezin bewaakt.   

Andere liberale politici in de deelstaat Thüringen zijn de afgelopen dagen eveneens lastiggevallen of negatief bejegend, verklaarde de FDP-woordvoerder vandaag. Bij sommige bleef dat beperkt tot het weigeren hun hand te schudden, bij andere werden woningen beklad. Dat gebeurde ook bij het hoofdkwartier van de Duitse liberalen in de deelstaat. Tevens werden enkele partijbijeenkomsten verstoord. ,,Kritiek hoort bij een democratie maar niet op deze manier’’, verklaarde de woordvoerder. 

Bescherming

Hoewel Kemmerich daags na zijn verkiezing al liet weten zijn ambt weer ter beschikking te zullen stellen en zaterdag zijn ontslag indiende, is hij voorlopig nog waarnemend premier van de deelstaat in het midden van Duitsland. Of de vijandigheden sinds zaterdag minder zijn geworden of verdwenen, is niet bekend. Volgens Duitse media heeft de federale recherche in Wiesbaden een veiligheidsconcept opgesteld voor Kemmerich en zijn gezin. Details daarover worden niet gegeven. ,,Alle zaken met betrekking tot de bescherming van personen en goederen zijn vertrouwelijk. Wij verstrekken daarom geen verdere informatie over tactische beschermingsmaatregelen,” verklaarde een woordvoerder tegenover RTL Duitsland. 

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.