Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media.
Delen per e-mail
De rechts-radicale partij, de grootste in de Bondsdag en vertegenwoordigd in alle zestien deelstaatparlementen in Duitsland, spande woensdag een spoedprocedure aan na het bekend worden van de verdenking van rechts-extremisme tegen haar. Ze sprak van een lastercampagne bedoeld om de partij in diskrediet te brengen met het oog op de federale- en deelstaatverkiezingen later dit jaar.
Het federale bureau van de binnenlandse veiligheidsdienst (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) informeerde de deelstaatbureaus deze week intern dat de AfD was aangemerkt als ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme en daarmee een mogelijk gevaar voor de democratie. De BfV maakte er publiekelijk niets over bekend, maar het nieuws lekte wel uit.
Daarmee kwam de geheime dienst zijn “stilzwijg-belofte” volgens de rechtbank niet na of ‘zorgde er onvoldoende voor’ dat er geen informatie over de verdenking bekend zou raken. Dat dit toch gebeurde bewijst dat de informatie werd gelekt. Het bekend worden schaadt het beginsel van gelijke kansen van politieke partijen, aldus de rechtbank.
De AfD is blij met de beslissing van de rechtbank. ,,Dit is niet alleen een grote overwinning voor ons, maar ook voor de rechtsstaat”, zei partijleider Jörg Meuthen. De bestuursrechter toonde volgens hem aan dat de “onwettige handelwijze” van de geheime dienst met legale middelen kon worden gestopt. Co-partijleider Tino Chrupalla sprak in een reactie op Twitter van een “klap voor de geheime dienst”. Dit is “een goede zaak”. AfD-fractievoorzitter Alice Weidel sprak van een vermoedelijk geval van ‘‘moddergooierij naar de AfD” dat “willekeurig plaatsvond in het belang van de regeringspartijen”.
Tussenbeslissing
De AfD vroeg de administratieve rechtbank eind januari in een normale procedure al om de geheime dienst tijdelijk te verbieden de AfD als ‘verdacht’ te bestempelen en te behandelen. Dit omdat anders ‘onherstelbare schade in de politieke concurrentie’ zou dreigen. De rechtbank wees dit verzoek af vanwege de zwijgbelofte van het BfV. De hogere administratieve rechtbank van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Münster bevestigde dit later, meldt de ARD Tagesschau.
De uitspraak van de administratieve rechtbank in Keulen is een zogenoemde tussenbeslissing die geldt totdat de rechtbank beslist over het verbodsverzoek van de AfD.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bedreigde auteur blijft schrijven over etnische zuivering in China: 'Het gaat om het lot van miljoenen mensen’
Ze werd gemarteld in de 'heropvoedingskampen’ van Xinjiang. De Kazachse arts en schooldirecteur Sayragul Sauytbay wil niet zwijgen en schreef een boek over de genocide in een Chinese goelag. -
UPDATE
NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk om maanlander te bouwen
NASA heeft het bedrijf SpaceX van Elon Musk geselecteerd voor de bouw van een ruimtevaartuig dat voor het eerst sinds de jaren zeventig astronauten naar de maan zal brengen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag bekendgemaakt. Met de opdracht is 2,9 miljard dollar (ruim 2,4 miljard euro) gemoeid. -
PREMIUM
Nadat hij haar mishandelde en verkrachtte, schoot Melek haar man dood: ‘Ze is slachtoffer, geen dader’
In Antalya staat een vrouw terecht voor de moord op haar gewelddadige man. De zaak schijnt licht op het probleem van huiselijk geweld in Turkije. Activisten demonstreren en vragen om haar vrijlating. -
Onrust in Zwarte Zee
Navo laat spierballen zien: 'Poetin, handen af van Oekraïne’
Het spel rond Oekraïne is weer op de wagen. Rusland bouwt een grote troepenmacht op aan de Oekraïense grens. De Navo stuurt oorlogsbodems naar de Zwarte Zee. Vladimir Poetin test president Joe Biden. Tot hoever wil hij gaan? -
Toestand Navalny kritiek: ‘Hij kan elk moment overlijden’
Aleksej Navalny staat op de rand van de dood. Zijn gezondheid is na ruim twee weken hongerstaking zo verslechterd, dat de kans op acuut nierfalen of een hartstilstand groot is. Als hij niet snel medische hulp krijgt, kan hij ‘elk moment’ overlijden. Dat schrijven zijn artsen op sociale media.
-
VIDEO
Agente die zwarte man doodde zag pistool aan voor taser, blijkt uit dashcambeelden
Opnieuw woede over politiegeweld in de omgeving van het Amerikaanse Minneapolis: een jonge zwarte vader overleefde een verkeerscontrole niet. Boze inwoners keerden zich tegen de politie. -
Japan gaat vervuild water van kernramp Fukushima in zee lozen
Japan heeft toch besloten radioactief afvalwater van de nucleaire ramp in Fukushima van tien jaar geleden in zee te lozen. In totaal gaat het om meer dan 1 miljoen ton aan vervuild water. Japan verzekert dat het lozen van het water veilig kan. Ook het Internationaal Atoomenergieagentschap denkt daar zo over. Andere instanties zien dat duidelijk anders. -
UPDATE / VIDEO
Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot uitstel overgaat op advies van medische instanties in de Verenigde Staten.