Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Merlin Daleman

Een pestend kind kan ouders in de VS een flinke boete opleveren

In het stadje Wisconsin Rapids in de Amerikaanse staat Wisconsin ligt een opmerkelijk wetsvoorstel op tafel. Volgens het voorstel kunnen ouders een boete (tot 313 dollar, omgerekend 278 euro) krijgen wanneer hun kinderen andere kinderen pesten. De stad vond inspiratie in Plover, een ander stadje in dezelfde staat, dat in 2015 als een van de eerste steden in de VS een boetesysteem bij pestgedrag wettelijk vastlegde. 

Ook in North Tonawanda, in de staat New York, riskeren ouders nu al een boete tot 250 dollar (220 euro) én zelfs een gevangenisstraf tot 15 dagen wanneer hun kinderen hardleerse pestkoppen blijken te zijn. Volgens stadsjurist Luke Brown heeft de politie sinds het ingaan van de wet in 2017 een handvol waarschuwingen gestuurd naar ouders na pestgedrag van hun kinderen, maar is er tot nu toe nog niemand beboet of in de cel gegooid.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Onderwijs krijgt jaarlijks zo’n twintig procent van de leerlingen tussen de twaalf en de achttien jaar te maken met pestgedrag. Wisconsin Rapids is niet de enige Amerikaanse stad die bekijkt of het beboeten van ouders het pestprobleem kan oplossen: verschillende andere steden en zelfs de staat Pennsylvania, waar een Democraat het voorstel (met boetes tot 500 dollar, 444 euro) op tafel legde, bekijken of ze een vorm van de wetgeving zullen opnemen.

Op de plekken waar dergelijke wetgeving al van kracht is, zoals in Plover of North Tonawanda, worden zelden boetes uitgeschreven of gevangenisstraffen opgelegd. Volgens lokale functionarissen kunnen dergelijke wetten vergeleken worden met anti-spijbelwetgeving, die vooral dient als afschrikmiddel. Tot nu toe zijn er sinds 2015 nog geen dozijn waarschuwingsbrieven de deur uitgegaan in Plover. Er is nog geen enkele boete uitgeschreven. 

  1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

    Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

    De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
  2. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste

    Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

    De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.