Volledig scherm
Mossan Rasal (M) met de Italiaanse zakenman (R) die hem bedankt voor het naar de politie brengen van zijn portefeuille. © Carabinieri

Eerlijke vinder van portemonnee met 2.000 euro slaat beloning af

Een straatventer in Rome die afgelopen weekend een portemonnee vond met 2.000 euro aan cash geld en die naar de politie bracht, heeft een beloning van de eigenaar van de geldbuidel afgeslagen. ,,Ik heb niks uitzonderlijks gedaan’’, verklaarde de Bengaalse immigrant tegenover Italiaanse media.   

De net 23 geworden Mossan Rasal zag de portefeuille zaterdagochtend liggen naast zijn kraam met lederwaren tussen de Via Nazionale en Via Torino in het centrum van Rome. Hij raapte de lederen beurs op, zag dat er behalve veel geld ook creditcards, een rijbewijs en identiteitsdocumenten in zaten en besloot de portefeuille af te geven op het nabijgelegen politiebureau Roma Macau. 

Dankzij de identiteitsdocumenten wist de politie de rechtmatige eigenaar van de portefeuille al snel op te sporen. Het bleek een zakenman uit de Italiaanse hoofdstad te zijn. Die stond erop om bij het ophalen van de beurs de eerlijke vinder te ontmoeten. Die ontmoeting vond zaterdagmiddag plaats. 

De zakenman bedankte Rasal uitgebreid en wilde hem een beloning geven maar die sloeg de twintiger af. ,,Het was puur toeval en het zou niet juist zijn om ervoor te worden betaald. Ik heb niet meer dan mijn plicht gedaan. Het geld was niet van mij. Ik dacht alleen maar aan degene die de portefeuille had verloren. Het moest voor die persoon een ramp zijn. Ik heb de zakenman wel uitgenodigd om mijn kraam te bezoeken. Ik zou het geweldig vinden als hij vaste klant wordt’’, verklaarde de immigrant gisteren tegenover de krant La Repubblica.

Ouders

 Rasal arriveerde zeven jaar geleden vanuit Bangladesh in Rome.  ,,Mijn ouders hebben hun spaargeld in mij geïnvesteerd en leerden me dat eerlijkheid het langst duurt. De eerste dagen in deze stad waren moeilijk, maar ik run nu al zo'n twee jaar een kraam op de Via Nazionale. Ik sta er elke dag en werk hard. Ik wist niet precies hoeveel geld er in de portefeuille zat - ik ben het niet gaan tellen - maar had nog nooit zoveel biljetten gezien. Pas bij de politie, die me bedankte voor het terugbrengen van de portemonnee, vernam ik dat er 2.000 euro in de beurs zat.’’

Hoewel de eerlijke vinder niet wist wat hij hoorde, baalde hij naar eigen zeggen geen moment van het terugbrengen van de portefeuille. ,,Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Het geld was niet van mij en ik moest het simpelweg teruggeven. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor anderen en dat mijn verhaal mensen aan het denken zet.’’

De portemonnee bevatte ook verschillende creditcards, een rijbewijs en persoonlijke identificatiedocumenten, zei de politie.

Rasal, die een kleine kraam runt in het centrum van Rome, woont al zeven jaar in de stad. Hij zei dat hij blij zou zijn als de eigenaar van de portemonnee, een lokale zakenman, nu zijn kraam zou bezoeken en een vaste klant zou worden.

 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.