Elitekorps Duits leger weer in opspraak: leider liet meenemen munitie en explosieven onbestraft
Na het schandaal rond extreemrechtse ‘elementen’ binnen het elitekorps van het Duitse leger, ligt het Kommando Spezialkräfte (KSK) opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege de gang van zaken rond de verdwijning van 85.000 stuks munitie en 62 kilo explosieven.
Delen per e-mail
Die bleken vorig voorjaar te zijn verdwenen zonder dat daar iets over terug te vinden was in de boekhouding van het KSK. Na de vondst van een grote hoeveelheid vuurwapens, munitie en explosieven bij een onderofficier in mei, bleek dat een paar duizend patronen en twee kilo springstof afkomstig waren uit het depot van het elitekorps.
Tijdens de rechtszaak tegen de 45-jarige onderofficier werd duidelijk dat hij uit wantrouwen geen gebruik had gemaakt van een ‘amnestieregeling’ binnen het KSK, de Duitse tegenhanger van ons Korps Commandotroepen (KCT). Wie gehamsterde of mogelijk gestolen munitie en springstof zou terugbrengen, hoefde volgens die regeling niet bang te zijn voor straffen. Hetzelfde gold voor patronen en springstof die na oefeningen of missies waren achtergehouden en thuis illegaal opgeslagen.
De actie in maart en april vorig jaar was een groot succes. Zelfs zo groot dat er meer munitie en springstof in de kisten voor de KSK-kazerne bij Stuttgart belandde dan officieel was verdwenen. Er zaten zelfs hand- en rookgranaten tussen. De extra patronen en springstof zouden in de loop der jaren bij verschillende eenheden van het elitekorps zijn ontvreemd.
Commandant
Wie het initiatief voor de amnestieregeling nam, bleef onduidelijk. Tot de NDR en WDR enkele dagen geleden onthulden dat de korpsleiding erachter zat. De openbare deelstaatomroepen konden interne documenten inzien. Daarin staat volgens hen dat het inleveren van de munitie en explosieven tot 24 april 2020 mogelijk was. Voor het teruggeven van ‘veiligheidsgevoelig materiaal’ wilde de KSK-top de korpsleden de tijd geven tot oktober 2020. De achtergrond van de buitengewone en mogelijk strafbare regeling zouden tekorten in de munitievoorraden van meerdere eenheden zijn geweest. Daardoor zag de korpsleiding zich opgezadeld met een probleem waarvoor ze geen verklaring zou kunnen geven tijdens de grondige reorganisatie van het korps.
Die reorganisatie kwam er vorig jaar, nadat uit onderzoek van de Duitse militaire inlichtingendienst was gebleken dat in het korps leden zaten met een extreemrechts gedachtegoed. Het onderzoek volgde op een reeks incidenten waarbij commando’s in opspraak waren geraakt, bijvoorbeeld door het brengen van de verboden Hitlergroet en andere uitingen van neonazisme. De reorganisatie ging gepaard met de opheffing van een eenheid.
Vooronderzoek
KSK-commandant Markus Kreitmayr ligt nu onder vuur vanwege de amnestieregeling. Daarmee belemmerde hij mogelijk de rechtsgang, omdat het verdwijnen van munitie onderzocht moet worden en de verantwoordelijke militairen een straf boven het hoofd hangt.
Het Openbaar Ministerie in Tübingen liet woensdag weten dat ze een vooronderzoek is gestart naar de amnestieregeling. ,,We onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. Bij de commando's kan dat een overtreding van de vuurwapenwet of de wet op de controle van oorlogswapens zijn, bij hun superieuren belemmering van de rechtsgang, al dan niet in hun ambt’’, verklaarde een woordvoerster tegenover RedaktionsNetzwerk Deutschland.
De Duitse strijdkrachtenvereniging waarschuwt Defensie-minister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) voor een vroegtijdige vervanging van de KSK-commandant. Die leidt het KSK sinds 2018 en geldt als een ‘buitengewoon eerlijke en plichtbewuste officier’. ,,Hij trad krachtig op tegen de misstanden bij het KSK en zette een grote culturele verandering in gang’’, verklaarde voorzitter luitenant-kolonel André Wüstner tegenover persbureau DPA.
Minister
De zaak brengt ook de minister van Defensie zelf in het nauw. Volgens Der Spiegel blijkt uit een intern onderzoek door het ministerie dat topfunctionarissen van het Duitse leger en Defensie op de hoogte waren, maar nauwelijks actie ondernamen. Kramp-Karrenbauer gaf woensdag in de Defensie-commissie van het Duitse parlement toe dat haar ministerie fouten maakte bij de afhandeling van de ‘munitie-affaire’ maar verklaarde na afloop dat ze er voorlopig geen persoonlijke consequenties uit wil trekken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Omstreden metalgitarist die carrière kwijt is bekent schuld: 'Ik bestormde het Capitool’
Een bekende Amerikaanse metalgitarist gaat vermoedelijk enkele jaren de gevangenis in, nadat hij vandaag heeft toegegeven dat hij begin januari heeft bijgedragen aan de bestorming van het Capitool in Washington. De 52-jarige Jon Schaffer, met zijn bands Iced Earth en Demons & Wizards een graag geziene gast op (Nederlandse) festivals, pleitte schuldig aan het betreden van een gebouw met bear spray en het belemmeren van het Congres. -
Toestand Navalny kritiek: ‘Hij kan elk moment overlijden’
Aleksej Navalny staat op de rand van de dood. Zijn gezondheid is na ruim twee weken hongerstaking zo verslechterd, dat de kans op acuut nierfalen of een hartstilstand groot is. Als hij niet snel medische hulp krijgt, kan hij ‘elk moment’ overlijden. Dat schrijven zijn artsen op sociale media. -
VIDEO
Hevige natuurbrand op de Tafelberg, universiteit van Kaapstad deels afgebrand
Op de flanken van de Tafelberg in Zuid-Afrika woedt een hevige natuurbrand. Het vuur begon vanochtend bij het monument van Cecil Rhodes en heeft inmiddels de naastgelegen universiteit van Kaapstad bereikt. Een deel daarvan is in de as gelegd, waaronder een bibliotheek met zeldzame boeken. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. -
Filipijnse kustwacht stuit op reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar
De Filipijnse autoriteiten hebben reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) in beslag genomen. Volgens de kustwacht is het de grootste illegale vangst ooit in de regio. -
Video
Doodzieke Navalny van gevangenis naar ziekenhuis verplaatst
De doodzieke Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt verplaatst naar een ziekenhuis voor veroordeelden. Dat maakten de Russische gevangenisautoriteiten vandaag bekend. De 44-jarige Navalny is al bijna drie weken in hongerstaking, en staat volgens zijn artsen op de rand van de dood.
-
Frans meisje Mia (8) spoorloos: moeder gaf ‘complotdenkers’ opdracht voor ontvoering
Frankrijk is in de ban van de ontvoering van het meisje Mia (8). Zij werd dinsdag ontvoerd toen ze bij haar oma was. De politie vermoedt dat haar moeder met Mia naar het buitenland is gevlucht. Drie mannen zijn aangehouden op verdenking van het uitvoeren van de ontvoering. Volgens Franse media behoren zij tot een groepering die in de ban is van complotdenken. -
Duitse omroep haalt satirisch typetje van de buis na kritiek over ‘blackfacing’
Een fictieve, zwart geschminkte kanselierskandidaat zal voortaan niet meer te zien zijn in een satirisch programma van de Bayerische Rundfunk (BR). De regionale omroep, onderdeel van de ARD, besloot typetje ‘Maxwell Strauss’ te schrappen na beschuldigingen van racisme. -
PREMIUMVideo
Derde golf overspoelt India: ‘Als het hier niet voorbij is, is het nergens voorbij’
India zucht onder een derde coronagolf. Het land telde vorige week veruit de meeste besmettingen ter wereld. En juist nu loopt de vaccinatieproductie spaak.