Ethiopische premier: hoofdstad opstandige regio ingenomen; Bevrijdingsfront blijft strijden
VIDEOEthiopische strijdkrachten hebben zaterdag Mekelle, de hoofdstad van de opstandige noordelijke regio Tigray, ingenomen. Dat meldt de Ethiopische premier Abiy Ahmed op Twitter. Hij zegt daarin dat de militaire operatie beëindigd is en nu "de humanitaire hulp en de herbouw van de regio aandacht zullen krijgen".
Delen per e-mail
De federale politie zal zich bezighouden met de "kliek van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF)", aldus Abiy Ahmed. De premier, die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, meldde eind vorige week al veroveringen in de noordelijke regio.
Ook het leger meldde bij monde van generaal Berhanu Jula via de Ethiopische omroep EBC dat de stad Mekkele onder volledige controle is. Premier Abiy Ahmed zei op dezelfde zender dat de stad kon worden ingenomen zonder dat onschuldige burgers doelwit waren. Er zijn echter nog weinig berichten over het verloop van de strijd.
Mekelle ligt ongeveer 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Addis Abeba en vormde de machtsbasis van TPLF. De stad werd zaterdag in een slotoffensief met zware artillerie beschoten. Volgens het leger ging het om precisieaanvallen waarbij de circa half miljoen inwoners buiten schot zouden zijn gebleven.
De leider van TPLF heeft aan persbureau Reuters in een sms laten weten ondanks de val van Mekelle te blijven strijden tegen het regeringsleger. “Hun agressie vergroot alleen maar onze vastberadenheid om deze indringers tot de laatste snik te blijven bevechten”, aldus woordvoerder Debretsion Gebremichael namens de rebellen. “Dit draait om het verdedigen van ons zelfbeschikkingsrecht.”
Massamoorden
De regering van Ethiopië meldde medio november dat ze een mensenrechtencommissie naar de noordelijke regio Tigray zou sturen na berichten over mogelijk honderden burgers die daar zijn vermoord. Premier Abiy Ahmed zei toen dat troepen die loyaal zijn aan het TPLF, de partij die Tigray bestuurt, verantwoordelijk zijn voor de moorden.
Tigray is het noordelijke deel van federaal Ethiopië. De Tigrayers vormen circa 6 procent van de bevolking, maar domineerden het land 27 jaar lang met hun Tigray Volksbevrijdingsfront. Dat was de voornaamste guerrillabeweging die in 1991 de communistische dictatuur ten val bracht. In 2018 verloren ze hun greep en kwam de huidige premier Abiy Ahmed aan de macht.
Etnische deelstaten
Hij behoort tot de grootste etnische bevolkingsgroep, de Oromo (bijna 35 procent van de bevolking van meer dan 100 miljoen inwoners). Sinds 1994 is Ethiopië een land dat tien deelstaten heeft die op etnische basis zijn gevormd, wat tot veel spanningen heeft geleid. Abiy Ahmed streeft naar ingrijpende hervormingen en raakte in conflict met de TPLF. In augustus kregen ze slaande ruzie over het al of niet houden van verkiezingen en op 4 november werd een basis van het federale leger in Mekelle aangevallen. Tot zaterdag woedde daarom strijd tussen het federale leger en de strijdkrachten van Tigray.
Tienduizenden mensen zouden zijn ontheemd of gevlucht en naar schatting meer dan duizend burgers en militairen zouden al zijn omgekomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rusland slaat terug met sancties tegen de VS
Rusland heeft acht Amerikanen een inreisverbod opgelegd. Onder hen FBI-baas Christopher Ray. De maatregel volgt op de sancties die de Verenigde Staten afgelopen donderdag tegen Rusland afkondigden. ‘We kunnen pijnlijke maatregelen nemen voor het Amerikaanse bedrijfsleven.’ -
PREMIUM
Conflict in Oekraïne: naar elkaar loeren vanuit de loopgraven
Oekraïne zal de oorlog in het oosten van het land niet hervatten, verzekerde de minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba dinsdag nog eens. Maar de NAVO maakt zich zorgen en de Amerikaanse president Biden wil een top met zijn Russische collega Poetin om het conflict te bespreken. -
Strijd om de opvolging van Merkel: CDU en CSU moeten uit twee kroonprinsen één kiezen
De Duitse regeringspartijen CDU en CSU hebben er naast het breken van de derde coronagolf een probleem bij. Ze moeten een gezamenlijke kandidaat kiezen voor de opvolging van bondskanselier Angela Merkel, maar de zusterpartijen steunen elk hun eigen ‘kroonprins’. -
VS en China willen samen klimaatverandering aanpakken
De Verenigde Staten en China willen samen de klimaatverandering te lijf gaan, hebben beide landen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Het statement komt na een bezoek van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry aan Shanghai. -
PREMIUM
Nadat hij haar mishandelde en verkrachtte, schoot Melek haar man dood: ‘Ze is slachtoffer, geen dader’
In Antalya staat een vrouw terecht voor de moord op haar gewelddadige man. De zaak schijnt licht op het probleem van huiselijk geweld in Turkije. Activisten demonstreren en vragen om haar vrijlating.
-
Italiaanse oud-minister Salvini vervolgd voor weigeren boot met vluchtelingen
De Italiaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, moet op 15 september voor de rechter verschijnen voor het tegenhouden van bootvluchtelingen. In de zomer van 2019 weigerde hij een schip met 147 migranten toegang tot de haven van Lampedusa. Salvini riskeert daarvoor een gevangenisstraf van vijftien jaar. -
Europa intensiveert strijd tegen mensenhandel
Europa gaat veel harder optreden tegen grootschalige georganiseerde misdaad en mensenhandel. Die boekt nu het jaloersmakende inkomstencijfer van 139 miljard euro per jaar of 1 procent van het Europese BNP. -
PREMIUMCaravaggio
Waarom de waarde van dit kunstwerk van 1500 euro naar 150 miljoen euro schoot
De ontdekking van een ‘nieuwe’ Caravaggio van misschien wel 150 miljoen euro zet de kunstwereld op z’n kop. Acht redenen waarom het volgens Liesbeth Helmus, Caravaggio-fan en conservator van het Centraal Museum in Utrecht, zo bijzonder is.