Volledig scherm
Transparency International: ,,Regeringen moeten dringend de rol van het grote geld in de politiek aanpakken." © Getty Images

EU: Bulgarije scoort allerslechtst op corruptie-index

Bulgarije is het meest corrupte land in de Europese Unie. Transparency International deed onderzoek naar corruptie binnen de overheid en kwam tegen: omkoping, duistere lobby-activiteiten en veel te vage regels voor het parlement.

Transparency komt elk jaar met een wereldwijde index voor overheidscorruptie. De organisatie bevraagt hiervoor deskundigen en zakenmensen. De resultaten presenteren ze op een schaal van 0 tot 100: 0 is heel erg corrupt, 100 heel erg schoon. Van de 180 onderzochte landen staat Bulgarije op de 74e plaats, met 43 punten. Dat is precies tussen Suriname en Jamaica in.

Het wereldwijde gemiddelde is 43 punten. Voor de Europese Unie is dat 66. Meer dan twee derde van de landen zit onder de 50 punten, constateert de organisatie bezorgd. Het advies van Transparency-directeur Delia Ferreira Rubio: ,,Regeringen moet dringend de rol van het grote geld in de politiek aanpakken. De manier waarop partijen gefinancierd worden, heeft een veel te grote invloed op onze politieke systemen.”

Nederland achtste

Ons land staat op de achtste plek met 82 punten, net voor Duitsland. De lijst wordt aangevoerd door Denemarken en Nieuw-Zeeland (allebei 88 punten). Onderaan bungelen Venezuela, Jemen, Syrië en Zuid-Soedan, met als allerlaatste Somalië (een schamele 9 punten).

Uit de cijfers voor de Europese Unie blijkt dat vooral landen in Oost-Europa moeite hebben om de problemen met corruptie kordaat aan te pakken. Behalve Bulgarije halen ook Hongarije, Polen en Roemenië (allemaal landen met een communistisch verleden) geen bijster hoge score. De huidige machthebbers zijn bijvoorbeeld bezig met het verzwakken van de rechterlijke macht, waardoor vervolging van corruptie steeds moeilijker wordt. Een ander sprekend voorbeeld vinden we in Tsjechië, waar premier Andrej Babis verwikkeld is in een schandaal met EU-subsidies voor zijn eigen bedrijf.

Canada daalt

Transparency constateert dat in de laatste 8 jaar 22 landen hun score duidelijk verbeterd hebben, waaronder Italië en Griekenland. Daar staat tegenover dat in 21 landen de situatie verslechterd is. Opvallende dalers zijn Canada en Australië. De eerste scoort weliswaar nog altijd 77 punten, maar werkt volgens de onderzoekers slechts ‘beperkt’ mee aan de anti-corruptie-afspraken van de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Ook worden de eigen anti-corruptiewetten niet strikt genoeg toegepast. In Australië is vooral de mist rond financiering van politieke partijen reden tot zorg. Ook slagen grote lobbygroepen er in het beleid tegen corruptie te dwarsbomen.