EU-leiders erkennen verkiezingsuitslag Belarus niet
Leden van de Europese Unie erkennen de uitslag van de afgelopen verkiezingen in Belarus niet. De verkiezingen waren vrij noch eerlijk en de EU zal snel sancties opleggen aan een ‘substantieel’ aantal Belarussen voor verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten, zei EU-president Charles Michel na afloop van een digitale EU-top over de situatie in het land.
Delen per e-mail
,,We veroordelen het geweld en eisen een onafhankelijk onderzoek daarnaar”, aldus Michel. Straffeloosheid wordt volgens hem niet geaccepteerd. De leiders pleiten verder voor een ‘inclusieve nationale dialoog’ in Belarus. ‘Alle landen zouden zo’n proces moeten steunen’, zei Michel in een verwijzing naar Rusland. Volgens hem is de situatie ‘in de eerste plaats een nationale crisis’. Het gaat volgens de EU om het recht van de Belarussen om hun eigen leider te kiezen en hun toekomst zelf te bepalen.
Michel richtte zich tijdens zijn persconferentie rechtstreeks tot de bevolking van Wit-Rusland. ,,Wij staan aan jullie zijde”, zei hij. De EU is geen voorstander van buitenlandse bemoeienis, herhaalde de raadsvoorzitter. Hij wees op verklaringen uit het Kremlin dat Moskou niet van plan is militair in te grijpen.
Onder de indruk
De Europese Commissie maakt vijftig miljoen euro vrij om het land te helpen bij de bestrijding van het coronavirus, twee miljoen euro voor steun aan de slachtoffers van het geweld na de verkiezingen en één miljoen voor steun aan de vrije pers, maakte commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend. Ze zei dat Brussel EU-subsidies niet meer rechtstreeks in de kas van de Wit-Russische autoriteiten zal storten, maar naar onafhankelijke organisaties zal sturen. Von der Leyen zei dat de EU ‘onder de indruk is van het volk dat in ongekende aantallen de straat op is gegaan.
Von der Leyen had het verder over sancties tegen het land, waar ook premier Mark Rutte een voorstander van is, zei hij vandaag bij aankomst in het Tweede Kamergebouw. Wel moeten de gevolgen van de sancties voor de Belarussische bevolking ‘minimaal’ zijn, omdat die volgens hem ‘natuurlijk niets te maken hebben’ met de situatie in hun land.
Geweld
Volgens Rutte kan ‘de verkiezingsuitslag niet aanvaard worden’ en moet het geweld tegen de demonstranten stoppen. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat de Belarussische bevolking over haar eigen toekomst gaat. Daarom moeten er volgens de premier ‘inclusieve gesprekken’ gevoerd worden in het land zelf, onder meer ondersteund door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die zich inzet voor humanitaire, militaire en economische samenwerking.
Rutte verliet de EU-top over Belarus eerder, omdat hij in de Tweede Kamer aanwezig moest zijn voor het debat over zorgsalarissen. Volgens hem “groeide de consensus” onder de regeringsleiders over de aanpak naarmate het gesprek vorderde.
Verkiezingsfraude
De zittende president Aleksandr Loekasjenko zou recente verkiezingen in het land met grote overmacht hebben gewonnen, maar zijn oppositie twijfelt aan de legitimiteit van de claim omdat zij bewijs van verkiezingsfraude in handen hebben. De roep om herverkiezingen klinkt daarom tijdens grootschalige protesten, maar Loekasjenko geeft vooralsnog niet toe. Ten overstaan van stakende werknemers van een tractorfabriek in Minsk zei hij eerder geen nieuwe stembusronde te willen: ,,Tenzij jullie me vermoorden, komen er geen nieuwe verkiezingen.’’
De Litouwse president Gitanas Nauseda waarschuwde Loekasjenko vandaag voor het nemen van stappen die tot ‘bitter leed’ zouden kunnen leiden. Nauseda zei dit nadat Loekasjenko zijn politie had opgedragen verdere protesten in de hoofdstad Minsk neer te slaan. Sprekend na het EU-overleg noemde Nauseda het bevel van Loekasjenko ‘op zijn zachtst gezegd controversieel’.
,,De enige manier om tot verzoening te komen is door het conflict vreedzaam op te lossen”, voegde hij eraan toe in gesprek met verslaggevers in Vilnius.
Dode
Bij de protesten viel vandaag opnieuw een dode, de derde sinds het begin van de massale protesten. Het gaat om een 43-jarige betoger, die volgens zijn familie is neergeschoten door veiligheidstroepen. De autoriteiten bevestigen dat de man is overleden in een militair ziekenhuis.
De demonstrant raakte ernstig gewond bij protesten in de stad Brest, bij de grens met Polen. De politie schoot daar met scherp. De autoriteiten zeggen dat eerst waarschuwingsschoten zijn gelost. Agenten zouden zich daarna genoodzaakt hebben gezien te schieten op ‘agressieve’ demonstranten. Nabestaanden van de omgekomen betoger spreken tegen dat hij zich agressief gedroeg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE Tientallen doden, honderden gewonden na zware aardbeving Indonesië
Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn door een aardbeving met een kracht van 6,2 tientallen doden gevallen. Dat heeft het rampenbestrijdingsbureau van het land vrijdag bekendgemaakt. Zeker 26 mensen zijn omgekomen. Ook raakten honderden mensen gewond. -
Politie Capitool waarschuwde voor bestorming Congres
De politie van het Amerikaanse Capitool waarschuwde drie dagen voor de bestorming van het parlement in een intern rapport voor een mogelijke aanval op het Congres, meldt The Washington Post, die delen van het rapport in handen heeft. -
Staten VS in hoogste staat van paraatheid: angst voor geweld
Amerika houdt zijn hart vast voor de inauguratie van Joe Biden woensdag. De spanning is niet alleen voelbaar in Washington. In bijna alle staten worden overheidsgebouwen extra bewaakt. ,,Iedereen is in de hoogste staat van paraatheid”, zegt de gouverneur van Californië. -
Gevangene met coronavirus in VS alsnog ter dood gebracht
De Amerikaanse autoriteiten hebben in Terre Haute in de staat Indiana alsnog een gevangene ter dood gebracht die besmet was geraakt met het coronavirus. Een rechtbank had eerder deze week opdracht gegeven de executie van de 52-jarige Corey Johnson uit te stellen, maar dat besluit is teruggedraaid in hoger beroep. -
Vergiftigde oppositieleider Navalny ‘riskeert 3,5 jaar cel in Rusland’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny riskeert een celstraf van 3,5 jaar als hij terugkeert naar Rusland. Dat zegt een van de advocaten van de bekende criticus van het Kremlin, die heeft aangekondigd komende zondag op het vliegtuig naar Moskou te zullen stappen. Navalny werd afgelopen jaar tijdens een reis naar Siberië vergiftigd en is daarvan in een Duits ziekenhuis hersteld.
-
Toilet voor geheim agenten van gezin Ivanka Trump kost 3000 dollar per maand
De geheim agenten, die de woning van het gezin van Ivanka Trump in de rijke wijk Kalorama in Washington bewaken, moesten wel erg ver gaan om een plek te vinden om hun behoefte te kunnen doen. Hoewel ze fulltime instaan voor de veiligheid van Ivanka Trump, haar echtgenoot Jared Kushner en hun kinderen, kregen ze geen toegang tot hun woning om daar naar het toilet te gaan. Dat meldt de Washington Post. -
PREMIUM
buitenlands beleid Regering-Trump laat vier politieke landmijnen achter voor Joe Biden, dit zijn ze
De regering-Trump neemt in haar laatste dagen ingrijpende besluiten over buitenlands beleid. De nieuwe president krijgt hierdoor gelijk extra problemen op zijn bordje. -
PREMIUM
Frankrijk is alweer bezig met de derde avondklok: maar of het zin heeft?
Het kabinet overweegt om een avondklok in te stellen. In Frankrijk en andere landen hebben ze daar volop ervaring mee. Maar werkt het daar ook?