Europees Hof legt Polen forse dwangsom op in rel om tuchtkamer voor rechters
Polen moet elke dag een miljoen euro betalen zolang een tuchtcollege voor rechters niet is opgeheven. Deze dwangsom is bedoeld om het EU-land te dwingen om alsnog te luisteren naar het Europees Hof van Justitie.
De Europese Commissie had het hof om de strafmaatregel gevraagd omdat de regering in Warschau maar niet bij wil draaien in het slepende conflict met Brussel over de hervormingen van de Poolse rechterlijke macht. Die tasten de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak aan, vindt Brussel, wat het Europees Hof in juli beaamde.
De Poolse regering is woedend en spreekt van ‘machtsmisbruik en chantage’. ,,Het hof treedt buiten zijn bevoegdheden”, zegt onderminister van Justitie, Sebastian Kaleta. Polen kan weigeren de dwangsom over te maken naar de Europese Commissie, maar dat baat het land niet. Het bedrag kan ook worden ingehouden op EU-subsidies die het land ontvangt.
Kolenmijn
Het juridische getouwtrek met de Europese instellingen begint een wissel te trekken op de Poolse schatkist. Het hof in Luxemburg legde Polen vorige maand ook al een dwangsom op omdat het land weigert een kolenmijn te sluiten die Tsjechisch grondgebied zou vervuilen. Dat kost Polen een half miljoen per dag. De ruzie over de rechtsstaat houdt ook de uitkering van miljarden euro’s uit het Europese coronaherstelfonds aan Polen op.
Uit de hoogte van een dwangsom spreekt doorgaans onder meer hoe ernstig het Europees Hof het verzuim vindt. Een paar jaar geleden hield het hof het nog op 100.000 euro per dag, in weer een andere Poolse zaak.
Schorsen
Het Europees Hof droeg Polen in juli op het tuchtcollege te schorsen. Als het land dat blijft nalaten, dreigt er ‘ernstige en onherstelbare schade aan de rechtsorde van de Europese Unie en aan de waarden waarop de unie is gegrondvest, in het bijzonder de rechtsstaat’, stelt het hof. Polen mag dan hebben aangekondigd het toezicht op rechters anders te willen regelen, maar hoe blijft onduidelijk. Het tuchtcollege heeft nog steeds rechtsmacht en in gang gezet onderzoek naar sommige rechters lijkt gewoon door te gaan.
Na de nederlaag bij het Europees Hof vroeg de Poolse regering het eigen grondwettelijk hof om uit te spreken dat het Pools recht soms boven het EU-recht gaat. Daar kan Warschau zich niet achter verschuilen, stelt de vicepresident van het hof in een eerste weerwoord tegen die uitspraak.
Kijk onze trending nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Toeristen gewaarschuwd voor gewelddadige confrontaties tussen taxi’s en Uber in Cancún
De Verenigde Staten waarschuwen landgenoten die naar het Mexicaanse Cancún reizen op te passen voor mogelijk gewelddadige confrontaties tussen chauffeurs van plaatselijke taxi’s en Uber. Taxichauffeurs zijn boos over de komst van het Amerikaanse vervoersbedrijf naar de populaire badplaats. -
Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor ‘derde wereldoorlog‘
De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot ‘de derde wereldoorlog’, mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen. De woorden van Morawiecki moeten niet letterlijk worden opgevat, benadrukt een woordvoerder van de regeringsleider. -
Vijf agenten vervolgd voor dood zwarte man, Amerika zet zich schrap voor protesten na vrijgeven beelden
In de Verenigde Staten worden vijf politieagenten vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie en toen zo hard geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden. -
Hipkins beëdigd als nieuwe premier Nieuw-Zeeland
De 44-jarige Chris Hipkins is woensdag tijdens een officiële ceremonie in Wellington beëdigd als premier van Nieuw-Zeeland. Hij is de opvolger van de aftredende premier Jacinda Ardern, die vorige week verrassend aankondigde haar functie neer te leggen. Na bijna zes jaar premierschap liet zij weten dat haar ‘tank leeg was'.
-
In Europa gezochte Nederlandse drugscrimineel opgepakt in luxe villa aan Gardameer
In Italië is gisteren een Nederlandse man opgepakt die de afgelopen weken in Europa gesignaleerd stond wegens betrokkenheid bij grootschalige handel in harddrugs. Tegen de man was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd nadat hij uit ons land was gevlucht. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.