Europees Parlement heft immuniteit van Catalaanse oud-president Puigdemont op
Het Europees Parlement heeft gisteravond, middels een geheime stemming, besloten de immuniteit van de vroegere Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op te heffen. Spanje had daarom gevraagd. Dat besluit baant de weg voor uitlevering aan Spanje. De stemming gebeurde op afstand vanwege de coronamaatregelen.
Delen per e-mail
Omdat het parlement sinds het losbarsten van de coronacrisis op afstand stemt, kon het resultaat pas vandaag bekend worden gemaakt. 400 parlementsleden stemden voor opheffing van Puigdemonts immuniteit, 248 stemden tegen en 45 onthielden zich van stemmen.
Met nagenoeg dezelfde verhoudingen stemden de Europarlementariërs ook de immuniteit van Puigdemonts medestanders en oud-ministers Antoni Comin en Clara Ponsati weg. Spanje wil hun arrestatie en uitlevering wegens betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 2017.
Referendum Catalonië
Puigdemont was toen een van de belangrijkste separatistische leiders die de onwettige volksraadpleging organiseerden, waarbij voornamelijk separatisten kwamen stemmen. 40 procent van de Catalaanse stemgerechtigden bracht een stem uit en Puigdemont riep enige tijd later de onafhankelijkheid uit.
De oud-president vluchtte in oktober 2017 uit Spanje en woont sinds zijn vlucht in België. In 2018 werd Puigdemont opgepakt in Duitsland, na een bezoek aan Denemarken. De Duitsers wilden hem uitleveren op basis van een aanklacht wegens fraude, maar Spanje trok uiteindelijk het internationale aanhoudingsbevel weer in.
Europees Parlement
Bij de Europese verkiezingen van mei 2019 werden Puigdemont en Comin verkozen in het Europees Parlement. Na een maandenlange juridische strijd konden ze begin 2020 hun zetel opnemen. Wegens hun parlementaire onschendbaarheid werden de procedures om hun aanhouding gestaakt. Ponsati verblijft in Schotland.
In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zei Puigdemont afgelopen zaterdag dat opheffing van de immuniteit een ‘aanslag op de onafhankelijkheid’ van het parlement zou zijn. Nu de onschendbaarheid is opgeheven, ligt de afweging om de Catalanen daadwerkelijk uit te leveren bij België en Schotland.
Moed putten uit uitslag
De drie ‘staan uiteraard ter beschikking van de Belgische rechters’, zei Puigdemont in vandaag in reactie op de stemming. Ze putten naar eigen zeggen moed uit de uitslag, waaraan ze aflezen dat ‘meer dan 40 procent van de Europarlementariërs geen vertrouwen heeft in de Spaanse justitie’.
Spanje reageerde tevreden op het besluit van het EU-parlement. Dat heeft de boodschap afgegeven dat parlementariërs die worden verdacht van strafbare feiten zich niet kunnen verschuilen achter hun status, zei minister van Buitenlandse Zaken María Aránzazu González Laya.
Puigdemonts advocaten zeggen beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het EU-parlement bij het Europese Hof van Justitie. De Juridische Commissie van het parlement had vorige maand al - met 15 tegen 8 stemmen en twee onthoudingen, gestemd over de kwestie en aanbevolen de immuniteit op te heffen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Catalaanse oud-premier meldt zich bij Belgische politie, maar geeft zich niet over
De voortvluchtige Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont heeft zich bij een Belgische onderzoeksrechter gemeld en laten weten zich niet over te geven aan de Spaanse justitie. -
Navo-topman eist terugtrekking Russische troepen bij Oekraïne
Rusland moet de troepen terugtrekken die het naar Oekraïne en de grens met het oosten van dat buurland heeft gestuurd. Dat zei Navo-topman Jens Stoltenberg vandaag, voorafgaand aan overleg dat de Navo-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken morgen houden. -
Italiaanse oud-minister Salvini vervolgd voor weigeren boot met vluchtelingen
De Italiaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, moet op 15 september voor de rechter verschijnen voor het tegenhouden van bootvluchtelingen. In de zomer van 2019 weigerde hij een schip met 147 migranten toegang tot de haven van Lampedusa. Salvini riskeert daarvoor een gevangenisstraf van vijftien jaar. -
Navalny’s vrouw na eerste bezoek in strafkamp: ‘Ik maak me nu nog meer zorgen om hem’
Ruim twee maanden na hun laatste oogcontact in een rechtszaal in Moskou heeft Julia Navalny haar echtgenoot Aleksej weer gezien. Opnieuw achter glas maar ditmaal in volledig andere omstandigheden: sterk vermagerd en verzwakt door zijn opsluiting en hongerstaking in de strafkolonie ten oosten van Moskou. ‘Ik weet dat hij niet op zal geven’, schrijft ze op Instagram. -
Kidnappers eisen 1 miljoen dollar voor ontvoerde priesters en nonnen op Haïti
Zeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd op Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd. De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 duizend euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating.
-
Canada weigert Puigdemont opnieuw inreisvisum
De Canadese regering heeft de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont opnieuw de toegang tot het land geweigerd. Puigdemont was door een organisatie in de provincie Quebec uitgenodigd, maar kreeg van de autoriteiten geen elektronische Reistoestemming (eTA). Dat meldt een Canadese advocaat die hem vertegenwoordigt. -
Asielzoekers kraken al 7 maanden huis Franse wijnboer: stad komt in opstand
In een idyllisch Middeleeuws Zuid-Frans stadje, ten westen van Cannes, zijn de inwoners vandaag massaal de straat opgegaan. Ze wilden hun steun betuigen aan wijnboer Jean-Philippe Victor. De villa van diens overleden moeder wordt al zeven maanden gekraakt. De rechter oordeelde vorig jaar dat de krakers eruit moeten. Maar de krakers gingen niet weg en de politie grijpt niet in. -
Japan gaat vervuild water van kernramp Fukushima in zee lozen
Japan heeft toch besloten radioactief afvalwater van de nucleaire ramp in Fukushima van tien jaar geleden in zee te lozen. In totaal gaat het om meer dan 1 miljoen ton aan vervuild water. Japan verzekert dat het lozen van het water veilig kan. Ook het Internationaal Atoomenergieagentschap denkt daar zo over. Andere instanties zien dat duidelijk anders.