Volledig scherm
Ook Nederlandse grenswachten komen in actie langs de Grieks-Albanese grens. © EPA

Europese grenswachters Frontex op patrouille langs Grieks-Albanese grens

Grenswachters van de Europese grens- en kustwacht Frontex gaan vanaf morgen samen met Albanese collega's patrouilleren langs de Grieks-Albanese grens. Onder hen zijn ook Nederlandse functionarissen.

Frontex zet vijftig medewerkers uit twaalf EU-landen in met zestien patrouillevoertuigen en een busje met een warmtecamera. Het is voor het eerst dat het agentschap in een niet-EU-land actief is. Doel is kandidaat-lidstaat Albanië bij te staan bij het bestrijden van illegale migratie en grensoverschrijdende misdaad.

‘Een historische stap’, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos in de Albanese hoofdstad Tirana bij het lanceren van de operatie. ,,We openen een heel nieuw hoofdstuk in onze samenwerking op het terrein van migratie en grensbeheer met Albanië en de hele westelijke Balkan”, aldus de Griek.Vluchtelingencrisis

De samenwerking vloeit voort uit een overeenkomst tussen beide partijen in oktober. Montenegro, Servië, Macedonië en Bosnië en Herzegovina hebben ook al nauwere samenwerking toegezegd. Volgens de Internationale Organisatie voor Immigratie (IOM)  is het aantal illegale immigranten binnen de EU fors gedaald.

Het IOM becijferde dat het aantal, dat in 2015 het miljoen overschreed, in 2016 minder dan 400.000 was. De jaren erna daalde dat nog sterker, naar 187.000 in 2017 en 144.000 in 2018. Om de chaos van 2015 te voorkomen, is Frontex aanzienlijk versterkt. Het streven is om tegen 2027 zo'n 10.000 grens- en kustwachten te hebben om landen bij te staan.

 1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

  Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

  Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”
 2. Pathologische lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’
  video

  Pathologi­sche lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’

  Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die exact lijkt op die van de hoofdpersoon in de kaskraker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. ,,Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher.”