Volledig scherm
Ook Nederlandse grenswachten komen in actie langs de Grieks-Albanese grens. © EPA

Europese grenswachters Frontex op patrouille langs Grieks-Albanese grens

Grenswachters van de Europese grens- en kustwacht Frontex gaan vanaf morgen samen met Albanese collega's patrouilleren langs de Grieks-Albanese grens. Onder hen zijn ook Nederlandse functionarissen.

Frontex zet vijftig medewerkers uit twaalf EU-landen in met zestien patrouillevoertuigen en een busje met een warmtecamera. Het is voor het eerst dat het agentschap in een niet-EU-land actief is. Doel is kandidaat-lidstaat Albanië bij te staan bij het bestrijden van illegale migratie en grensoverschrijdende misdaad.

‘Een historische stap’, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos in de Albanese hoofdstad Tirana bij het lanceren van de operatie. ,,We openen een heel nieuw hoofdstuk in onze samenwerking op het terrein van migratie en grensbeheer met Albanië en de hele westelijke Balkan”, aldus de Griek.Vluchtelingencrisis

De samenwerking vloeit voort uit een overeenkomst tussen beide partijen in oktober. Montenegro, Servië, Macedonië en Bosnië en Herzegovina hebben ook al nauwere samenwerking toegezegd. Volgens de Internationale Organisatie voor Immigratie (IOM)  is het aantal illegale immigranten binnen de EU fors gedaald.

Het IOM becijferde dat het aantal, dat in 2015 het miljoen overschreed, in 2016 minder dan 400.000 was. De jaren erna daalde dat nog sterker, naar 187.000 in 2017 en 144.000 in 2018. Om de chaos van 2015 te voorkomen, is Frontex aanzienlijk versterkt. Het streven is om tegen 2027 zo'n 10.000 grens- en kustwachten te hebben om landen bij te staan.

  1. Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedonker vliegtuig

    Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedon­ker vliegtuig

    Een jonge vrouw heeft een nacht opgesloten gezeten in een verlaten vliegtuig op de Canadese luchthaven Toronto Pearson International Airport. Tiffani Adams was in slaap gevallen tijdens een korte vlucht van Québec naar Toronto, maar na de landing zag het personeel aan boord haar over het hoofd. Vervolgens werd het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Canada op slot gedraaid, waarna het vliegtuig veranderde in een ijskoude, donkere plek waaruit het lastig ontsnappen bleek.