Even zitten in Venetië? Maximaal 500 euro boete

VIDEOIn de strijd tegen het ‘lompe’ toerisme werkt Venetië aan een drastische maatregel: een zit- en ligverbod op straat. Het idee komt uit de koker van burgemeester Luigi Brugnaro. Bij invoering zouden overtreders een boete van 50 tot 500 euro kunnen krijgen.

Het ingrijpende voorstel zal volgende maand aan de orde komen in de gemeenteraad van de Italiaanse stad. Het zal geen hamerstuk zijn omdat er onder meer verzet is van de Vijf Sterren Beweging. Deze partij speelt een hoofdrol in de nationale regering maar zit in Venetië in de oppositie. Ook activistische groepen in de stad willen niets weten van een zit- en ligverbod.

,,Er is al zo’n lange lijst van dingen die hier verboden zijn. Er is bijna niets meer dat je nog mag doen’’, zegt Marco Gasparettini, leider van de Gruppo Aprile 25. ,,Alles je erop wilt toezien dat iedereen zich houdt aan alle verboden, zal je nog eens 5000 extra controleurs moeten aanstellen.’’

Quote

Er is al zo’n lange lijst van dingen die hier verboden zijn. Er is bijna niets meer dat je nog mag doen

Marco Gasparettini, Gruppo Aprile 25

Pootjebaden

Momenteel geldt al een zitverbod voor specifieke plekken in Venetië, op trappen bij monumenten en bijvoorbeeld de zuilengalerij rond het San  Marcoplein. Er wordt ook gedacht aan een verbod op muziek in boten. Mensen kunnen al worden beboet voor dronkenschap, zwemmen en pootjebaden in de beroemd kanalen. Het eten van een snack op straat wordt eveneens aangepakt.

Volledig scherm
Een agente legt jonge toeristen uit dat het verboden is om te gaan zitten op de trappen rond het San Marcoplein. Foto Luca Zanon/Getty Images) © Getty Images

'Engelen'

Elke zomer patrouilleren er al zogeheten ‘engelen van etiquette’ door de straten van Venetië. Zij moeten erop toezien dat toeristen zich aan alle regels houden. Zij verwijzen bezoekers ook naar speciaal ingerichte picknickplekken, op enige afstand van alle topattracties. Weinig mensen zijn op de hoogte van het bestaan daarvan. 

Paola Mar, verantwoordelijk voor het toerisme, hamert erop dat de stad ‘niemand wil criminaliseren’. ,,De engelen willen alleen dat iedereen de stad en haar regels respecteert.’’ Venetië worstel al vele jaren met het massa-toerisme. Elke dag krijgt de stad 60.000 dagjesmensen op bezoek. De meesten komen aan met cruiseschepen. 

Volledig scherm
Op het San Marcoplein in Venetië is het altijd zo druk dat je over de hoofden kunt lopen. © anp
  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio Guzmán zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen. Hij zou zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.