Explosies bij gasleidingen Nord Stream: steeds meer aanwijzingen voor sabotage
met videoTwee belangrijke gaspijpleidingen, die vlak na elkaar stuk gaan. Toeval? Dat lijkt premier Mette Frederiksen van Denemarken sterk. En ook experts noemen de kans bijzonder klein dat dit zomaar kan gebeuren. Zeker nu blijkt dat de seismologische bureaus van Denemarken en Zweden twee hevige explosies hebben gemeten in de zee.
Wat is er gebeurd?
De twee grote pijpleidingen uit Rusland naar Noord-Europa worden niet gebruikt. De Nord Stream 1 is stilgelegd nadat Rusland de gastoevoer eind augustus stopte. Dat gebeurde onder het mom van onderhoudswerkzaamheden, maar de gaskraan is niet meer geopend. De Nord Stream 2 is aangelegd en was bijna klaar voor gebruik toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Door de politieke spanningen is de leiding nooit in gebruik genomen. In beide leidingen zat wel gas, ook al stroomde het niet meer door.
In één dag tijd zijn ter hoogte van het Deense eiland Bornholm in beide gasleidingen lekkages ontdekt, nadat de druk in de pijp plotseling daalde van 105 naar 7 bar. Eerst in Nord Stream 2, en snel daarna ook in de eerste pijpleiding. De Deense luchtmacht zag vervolgens bubbels omhoog komen uit de Oostzee. In totaal zijn er drie lekkages gevonden op enige afstand van elkaar. De exploitant zegt dat het gaat om ‘ongekende schade’.
Hoe groot is de kans dat dat gebeurt?
Buitengewoon klein, zeggen experts. De leidingen liggen op grote diepte in de Oostzee: 80 tot 110 meter. Voordat een gasleiding wordt aangelegd, wordt een uitgebreide risicoanalyse gemaakt. Liggen ze in een ondiepe vaargeul? Dan bestaat de kans dat een scheepsanker er bovenop landt. Op die plaatsen wordt een leiding ingegraven, met een beschermingslaag erboven. Op andere plaatsen krijgt de metalen leiding een betonnen omhulsel. Die zorgt voor stabiliteit, maar ook voor het nodige gewicht. De leiding met gas komt daardoor niet zomaar van zijn plek, ook niet bij hevige stromingen.
Is de leiding dan gesaboteerd?
Dat onderzoeken de Deense marine en Duitse experts momenteel. Er zijn geen aanwijzingen dat de leidingen zijn meegesleept door een anker. Wel zijn door zowel Denemarken als Zweden stevige explosies gemeten in de omgeving van de leidingen. Dat gebeurde op zo'n beetje hetzelfde moment dat de lekkages in beide leidingen werden geregistreerd. Volgens een seismoloog van de universiteit van het Zweedse Uppsala was de tweede explosie vergelijkbaar met een explosie die wordt veroorzaakt door 100 kilo dynamiet. Het is dan ook niet voor niets dat de Deense premier Frederiksen sabotage niet uitsluit. Ook Rusland denkt in die richting, al zullen de Europese vingers al snel naar dat land wijzen als schuldige. Een Kremlin-woordvoerder zegt dat het land ‘erg bezorgd’ is over de lekkages. De Europese Commissie wil geen overhaaste conclusies trekken en stelt dat het te vroeg is om te speculeren.
Ook in Duitsland wordt serieus rekening gehouden met sabotage, schrijft de krant Tagesspiegel op basis van bronnen bij de overheid. Daar gaat men ervan uit dat dit het werk is van een staat. Een expert stelt de leidingen zo moeilijk bereikbaar en stevig zijn, dat het ook niet gemakkelijk is om er bewust een lek in te slaan.
Wat zijn de gevolgen?
De marktprijs voor gas op de Europese markt schoot dinsdag direct na het bekend worden van het nieuws met 10 procent omhoog. Niet omdat er nu minder gas komt - de leidingen lagen al stil - maar door nieuwe onzekerheid op de markt. Niet veel later ging de Europese gasprijs overigens nog verder omhoog, toen vanwege de dreiging dat Moskou mogelijk sancties oplegt aan het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz.
De scheepvaart is in een straal van tien kilometer rondom de lekkages in de beide Nord Stream-gaspijpleidingen stilgelegd. Mogelijk duurt het twee weken voor de leidingen gerepareerd zijn en er weer gevaren kan worden. Dat moet onder water gebeuren, omdat de leidingen niet flexibel genoeg zijn om boven water te halen. In die reparaties zijn bepaalde bedrijven gespecialiseerd, die samenwerken met onder meer Nord Stream. Een moeilijke klus, omdat er gelast moet worden op grote diepte, met ontvlambaar gas in de leiding. Toch hebben experts in Nederland er vertrouwen in. Daarvoor zijn speciale robots en duikapparaten ontwikkeld.
Juist deze week opent in de Oostzee een nieuwe gasleiding, medegefinancierd door de EU. Die loopt van Noorwegen naar Denemarken en Polen en moet het grootste deel van de gastoevoer voor Noord- en Oost-Europa gaan overnemen. Noorwegen heeft vanavond aangekondigd de beveiliging van haar olie- en gasinstallaties verder op te schroeven.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Nooit eerder zoveel bedreigde neushoorns gestroopt in Namibië
Vorig jaar zijn er 87 neushoorns gestroopt in Namibië, het hoogste aantal ooit in het Afrikaanse land. Het is ook bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor, toen er 45 werden gedood. -
Oorlog Oekraïne
TERUGLEZEN | Deense premier noemt lekkages Nord Stream-leidingen ‘opzettelijke acties’
Dit liveblog is afgesloten. Volg hier al het nieuws over de oorlog in Oekraïne. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
De schaduw van Hitler hangt na 90 jaar nog altijd over Berlijn
Op 30 januari 1933 greep Adolf Hitler de macht in Duitsland. Negentig jaar later hangt de schaduw van de meest beruchte nazi altijd nog over Berlijn, de stad van zijn opkomst en ondergang.
-
Duitse (23) zet dood in scène met brute moord op dubbelganger: ‘Bewijs is overweldigend’
Een onschuldige dubbelganger op brute wijze vermoorden om zo je eigen dood in scène te zetten. Het klinkt als een script van een slechte thriller, maar in Duitsland wordt een 23-jarige Iraakse vrouw toch echt van dit gruwelijke plan verdacht. Dat blijkt uit maandenlang onderzoek van het Duitse Openbaar Ministerie. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Steeds meer aanwijzingen dat Rusland nieuwe mobilisatiegolf voorbereidt
Het lijkt er steeds meer op dat de Russische autoriteiten een nieuwe oproepronde voorbereiden onder de gedeeltelijke mobilisatie. Dat zeggen Britse inlichtingendiensten.