Felle protesten in China na dodelijke flatbrand: deuren waren op slot vanwege strenge lockdown
met videoEen flatbrand in China waarbij zeker tien mensen de dood vonden, leidt tot felle protesten tegen de coronamaatregelen in de stad Urumqi. Vanwege de strikte lockdown waren deuren in het gebouw gesloten. Daardoor konden veel bewoners niet weg. De meeste slachtoffers zouden Oeigoeren zijn.
De brand brak donderdagavond uit in een flatgebouw in Urumqi, een stad in de provincie Xinjiang. De oorzaak was kortsluiting in een stekker op de 15de verdieping, blijkt uit een eerste onderzoek. De brand breidde zich vervolgens uit naar de twee verdiepingen daarboven. Het duurde drie uur voordat het vuur geblust was.
Vanwege de strenge coronamaatregelen mogen de bijna vier miljoen inwoners van Urumqi sinds augustus honderd dagen hun huis niet uit. Daarom zaten meerdere deuren in het gebouw op slot. Andere slachtoffers durfden ondanks de brand hun huis niet te verlaten uit angst voor sancties voor het overtreden van de coronaregels.
Het duurde ook lang voordat reddingswerkers bij het gebouw konden komen, door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown.
Volgens officiële cijfers zijn er tien doden gevallen en raakten negen bewoners gewond. Andere bronnen hebben het over veel meer slachtoffers. De meeste zouden Oeigoeren zijn, onder wie kinderen van 3 tot 14 jaar.
Brandtrappen
Burgemeester Memtimin Qadir heeft zijn excuses aangeboden en kondigde een onderzoek aan. De autoriteiten in Urumqi zeggen tegelijk dat de coronamaatregelen niemand gehinderd hebben en dat de bewoners te weinig wisten van brandgevaar. De brandtrappen waren open en de bewoners hadden dus zelf het pand hadden kunnen ontvluchten, zeiden de autoriteiten op een persconferentie.
Omdat de stad als een gebied met ‘laag risico’ was bestempeld, mochten de bewoners gewoon naar buiten ‘voor activiteiten’. ,,Het vermogen van sommige bewoners om zichzelf te redden, was te zwak. Ze konden niet op tijd ontsnappen’’, zegt Li Wensheng, hoofd van de brandweer in Urumqi.
Maar beelden op sociale media laten zien dat sommige nooduitgangen waren afgesloten en dat hekken moesten worden verwijderd voordat de brandweer het gebouw kon bereiken.
Een wijkbewoner zegt tegen de BBC dat zelfs in wijken met een laag coronarisico bewoners nog steeds aan de autoriteiten moeten melden als ze kort hun huis uit willen voor wat lichaamsbeweging. ,,Wij durven niet zonder toestemming naar beneden te gaan, omdat we dan de wet overtreden, zelfs als de poort van het gebouw niet op slot is.’’
Schreeuwend door de straten
De fatale brand levert de autoriteiten een storm van kritiek op. China probeert het coronavirus te bestrijden met een beleid waarin een aantal besmettingen al leidt tot een strenge lockdown. Veel inwoners zijn gefrustreerd door de harde coronamaatregelen in China. Op videobeelden is te zien dat veel mensen na de brand schreeuwend door de straten van Urumqi lopen en zich verzamelen voor her stadhuis. Ze eisen dat de maatregelen wordt opgeheven.
In september meldden sommigen dat sprake was van hongersnood omdat er geen voedsel in de regio werd geleverd. ,,Xinjiang is een openluchtgevangenis’’, zei Muhammed Emin, een Oeigoer die in Zwitserland woont. ,,De Chinese regering geeft niets om hun leven.”
In Xinjiang wonen zeker 10 miljoen Oeigoeren. Deze moslim-minderheid in China wordt vervolgd. Velen van hen zitten in zogenaamde heropvoedingskampen, waar ze volgens mensenrechtenorganisaties gedwongen arbeid moeten verrichten en worden mishandeld. China ontkent dat stelselmatig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Australië wil na Elizabeth II geen Charles III op vijfdollarbiljet
Australië gaat het portret van de Britse koningin Elizabeth op nieuwe biljetten van vijf dollar niet vervangen door het hoofd van haar opvolger, koning Charles III. In zijn plaats komt een nog niet gekozen beeltenis, die een eerbetoon zal zijn aan de inheemse bewoners van Australië. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
met video
Pentagon observeert Chinese spionageballon boven VS
Het Amerikaanse ministerie van Defensie observeert al een paar dagen een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Dat heeft een hoge functionaris van het Pentagon donderdag gemeld. Canadese Defensie-medewerkers denken ondertussen ook een tweede ballon boven hun grondgebied te hebben gezien. -
Russische legerofficier: ‘Onze troepen hebben Oekraïners gemarteld’
Russische soldaten hebben Oekraïense mannen gemarteld in de oorlog, zegt Konstantin Jefremov, een voormalige Russische legerofficier in een interview met de BBC. De gevangenen werden onder meer beschoten tijdens een ondervraging en werden bedreigd met verkrachting. Volgens de BBC is Jefremov de hoogste officier die hier tot dusver openlijk over heeft gesproken.
-
Oud-president Pakistan overleden (79) in ziekenhuis Dubai
De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is zondag na een lang ziekbed op 79-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in zijn woonplaats Dubai. Dat melden de Pakistaanse autoriteiten. Musharraf greep in 1999 als generaal de macht en regeerde van 2001 tot 2008 als staatshoofd van het land. -
-
-
Geen hoger beroep in zaak Nederlands bombardement Chora
De Nederlandse Staat gaat niet in hoger beroep in de rechtszaak over het Nederlandse bombardement op een wooncomplex in Chora in Afghanistan. Deze vond plaats in 2007, tientallen burgers kwamen op. ,,De Staat zal berusten in het vonnis van de rechtbank”, schrijft minister Kajsa Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.