Volledig scherm
Vrachtwagenchauffeurs hebben onder meer de A63 in het zuidwesten van Frankrijk geblokkeerd. Ze zijn bang dat hogere brandstofaccijns banen gaat kosten. © AFP

Frankrijk weer plat door protesten

Frankrijk stond vandaag voor de derde opeenvolgende dag in het teken van stakingen en protesten tegen de geplande pensioenhervorming. Het treinverkeer was ontregeld in het hele land en de meeste metrolijnen in Parijs waren stilgelegd. In tal van steden gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de plannen van de regering,

President Macron wil het ingewikkelde en voor sommige pensioengerechtigden erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen. Er moet geleidelijk één pensioenstelsel komen. Velen vrezen dat voorrechten en de soms erg lage pensioengerechtigde leeftijd gaan verdwijnen en dat ze straks langer moeten werken voor minder pensioen.

In Parijs, Marseille en andere steden gingen demonstranten de straat op. Daar werd ook geprotesteerd tegen werkloosheid en sociale onzekerheid. De zogenoemde gele hesjes lieten zaterdag ook weer van zich horen.

Vrachtwagenchauffeurs blokkeerden met hun trucks snelwegen. Hun woede is in de eerste plaats gericht tegen een geplande belastingverhoging op diesel. De vrachtwagenchauffeurs voerden onder meer actie op wegen rond Parijs, de A8 in het zuiden van het land en de A36 in het oosten. Personenauto’s mochten mondjesmaat passeren, maar buitenlandse truckers werden tegengehouden.

De Franse regering wil de accijns op diesel in 2020 verhogen. De maatregel moet jaarlijks 140 miljoen euro opleveren. Parijs zegt dat het dit geld wil investeren in het verbeteren van de infrastructuur en dat de transportsector daarvan ook profijt heeft.

Volledig scherm
© AFP
 1. Dodental coronavirus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af
  UPDATE

  Dodental coronavi­rus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De Chinese autoriteiten besloten vrijdag nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 2. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”