Frans corona-advies: niet meer praten of bellen in openbaar vervoer
De Fransen hebben een opmerkelijk advies gekregen in de strijd tegen corona: houd je mond. Als ze met het openbaar vervoer reizen, kunnen ze beter niet meer praten en ook niet meer bellen.
Delen per e-mail
Dat staat in een officieel advies van de prestigieuze Nationale Academie van Medische Wetenschappen. De Academie is één van de belangrijkste adviesorganen van de Franse regering op medisch gebied. Er zijn ook twee Nederlandse wetenschappers lid: biochemicus Hendrik Coenraad Hemker en psychiater Rutger van der Gaag.
Het instituut zegt zich zorgen te maken over de nieuwe varianten van het coronavirus. Door die varianten neemt het risico besmet te raken toe. En helemaal waar mensen dicht op elkaar staan.
,,In het openbaar vervoer is het onmogelijk om goed afstand te houden tot anderen’’, schrijft de Academie. Het verplichte mondkapje in trein en tram biedt bovendien geen 100 procent veiligheid. De medici komen daarom nu met ‘de heel simpele voorzorgsmaatregel’: zwijg! De Fransen moeten in het openbaar vervoer hun lippen op elkaar houden en hun telefoon in hun zak.
Lees verder onder de grafiek.
Van 1 naar 2 meter
De afgelopen tijd kwam de Franse regering al met een serie nieuwe maatregelen en aankondigingen. Het officiële devies is nu: houd 2 meter afstand in plaats van 1 meter, zoals tot voor kort gold. Huisgemaakte mondkapjes worden nu afgeraden omdat ze vaak niet goed genoeg zijn.
Sinds afgelopen weekend geldt er al een avondklok vanaf 18.00 uur en vanaf vannacht (zaterdag op zondag) mogen EU-burgers Frankrijk alleen nog in met een negatieve testuitslag.
De regering van president Macron hoopt met al deze maatregelen een nieuwe harde lockdown te voorkomen. Maar zelfs in de regering wordt gezegd: als de huidige maatregelen niet werken, is zo’n lockdown nog het enige resterende alternatief.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Immunoloog: ‘Rek periode tussen twee vaccins AstraZeneca op om vertraging te voorkomen’
Rek de periode tussen de eerste en tweede prik van het AstraZenica-vaccin op naar minstens zes weken. Daarmee wordt de kans op vertraging van het vaccinatieprogramma een stuk kleiner. Dat zegt Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. -
Vragen over de avondklok: kan ik ‘s avonds nog een trein of bus pakken?
Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok. -
Leger Myanmar schendt graf doodgeschoten verzetsheld Angel (19)
Ze werd een martelaar in Myanmar. Maar zelfs in haar graf is de doodgeschoten studente Kyal Sin - bijnaam Angel - geen rust gegund. De autoriteiten hebben haar lichaam opgegraven, onderzocht en weer teruggelegd. De onderzoekers lieten hun afval achter bij het graf. -
Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media. -
PREMIUM
Van 16.000 besmettingen per dag naar 400: zo kreeg Portugal corona er weer onder
Met slechts een paar honderd coronabesmettingen per dag komt Portugal langzaam weer op adem. Eind januari was het er code zwart, met zo’n 16.000 besmettingen per dag en rond de 300 doden op een populatie van 10,5 miljoen mensen. De overvolle ziekenhuizen ontvingen dankbaar hulp van Duits medisch personeel. De strikte lockdown werpt nu zijn vruchten af, maar de overheid is huiverig om te versoepelen.
-
Tweede arrestatie voor in coma slaan Franse journalist
De Franse politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor de zware mishandeling van een fotojournalist in Reims. De man zou Christian Lantenois (65) mogelijk met een stok hebben geslagen, toen het slachtoffer verslag deed van rellen tussen jeugdbendes. Het slachtoffer ligt sindsdien in coma. -
Video
Zwitsers stemmen in referendum voor boerkaverbod
Zwitserland heeft zondag in meerderheid (51,21 procent) gestemd voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding op openbare plaatsen. -
Noodlanding Air France-toestel door lastige passagier: viel crewlid aan en sloeg op deur cockpit
Een opstandige passagier aan boord van een toestel van Air France heeft vrijdagmiddag de gezagvoerder ertoe gebracht een noodlanding te maken in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dat gebeurde op een vlucht van Parijs naar New Delhi.