Volledig scherm
De bestelling van Russische raketten heeft de verhouding tussen Turkije en de VS op de spits gedreven. © AFP

Geen F-35's voor Turkije: Pentagon schopt NAVO-bondgenoot uit project

De Verenigde Staten hebben vandaag laten weten dat NAVO-bondgenoot Turkije wordt geschrapt uit het F-35-project.

Volledig scherm
Een F-35 op de luchtmachtbasis Edwards in Californië. © AFP

Die maatregel dreigde al enige tijd te worden genomen omdat Ankara zeer tegen de zin van de VS geavanceerde Russische luchtafweer heeft aangeschaft om de grens met Syrië en Irak te beveiligen. De leveringen voor het S-400 raketsysteem zijn vorige week begonnen. De VS heeft al eerder gedreigd de Turken uit het F-35-project te schoppen en zwaaide met economische sancties als de deal met Rusland door zou gaan.

Zondag nog twitterde de Turkse minister van Defensie dat het vijfde en zesde Russische vrachttoestel waren geland op luchtmachtbasis Murted, nabij Ankara. Twee andere vliegtuigen waren onderweg en zouden binnen een aantal uren arriveren, zo meldde de minister.

Botsing met VS

Het kopen van dat materieel botst in de visie van het Pentagon en andere bondgenoten volledig met de stationering van de nieuwste generatie Amerikaanse straaljagers in Turkije. Ook Nederland heeft gekozen voor deze gevechtsvliegtuigen met stealth-techniek als opvolger van de F-16. 

,,De F-35 kan niet co-existeren met een Russisch inlichtingenplatform dat zal worden gebruikt om alles te weten te komen over de mogelijkheden van het toestel”, lichtte het Witte Huis toe. De training van Turkse piloten wordt per direct gestopt. Het weghalen van Turkije uit de productieketen gaat naar schatting 500 tot 600 miljoen dollar (535 miljoen euro) kosten.

Volledig scherm
Beelden van het Russische ministerie van Defensie toont het inladen van de S-400 systemen voor Turkije. © EPA
Volledig scherm
Het uitladen van de Russische raketsystemen op de Turkse luchtmachtbasis Murted. © AFP