Geen godfather meer: kerk in Sicilië stopt met het benoemen van peetouders
Het bisdom van het Siciliaanse Catania heeft een verbod van drie jaar afgeroepen op het benoemen van peetooms en -tantes bij de doop. Het benoemen van een peetouder zou namelijk geen religieus motief meer hebben, maar slechts worden gedaan om familiebanden te versterken en welvaart en netwerkmogelijkheden uit te breiden. Het verbod zou een wapen in de strijd tegen de maffia in het zuiden van Italië zijn en ‘een experiment’ om te kijken of de katholieke kerk zonder peetouders kan.
De doop van een pasgeboren kind is een belangrijke traditie voor de katholieke Sicilianen. Het benoemen van bepaalde peetooms en -tantes is cruciaal om onderlinge banden aan te trekken binnen families, maar ook voor hun invloed daarbuiten; als ‘padrino’ word je namelijk een soort tweede vader voor je petekind. Dat dit onderdeel ooit afgeschaft zou worden in het gebied waar sommige invloedrijke mannen wel 20 petekinderen hebben, was dan ook lang ondenkbaar.
Toch stonden de kerkgangers in Catania afgelopen zondag voor een onaangename verrassing. Bij de doop van hun nieuwste familielid sloeg de priester het benoemen van de peetouders over omdat het bisdom van Catania een verbod van drie jaar heeft afgeroepen op het benoemen van peetooms en -tantes bij de doop.
Peetouderschap vindt zijn origine in de vroege jaren van het Christendom, waar een pas gedoopt kind nog ‘beschermd’ moest worden tegen heidense gebruiken van buitenaf. Het ritueel zou in de huidige tijd dit ‘spirituele gewicht’ zijn verloren, vertelt Salvatore Genchi, priester van de Kathedraal van Catania, aan The New York Times. Het benoemen van een peetouder wordt niet meer vanuit religieus motief gedaan, maar om familiebanden aan te halen en welvaart en netwerkmogelijkheden uit te breiden.
Peetouderschap als middel om je positie en macht te verbeteren doet filmfanaten misschien denken aan Coppola’s The Godfather. Die film, over een clan bestaande uit zes Italiaanse families die heerst over de onderwereld, speelde alleen niet in Italië, maar in New York. Op Sicilië probeert de kerk nu dus een stokje te steken voor het uitbreiden van echte versies van de filmfamilie Corleone.
Kerk versus maffia
Het verbieden van het peetouderschap lijkt in lijn met de strijd die de katholieke kerk jaren geleden al is begonnen om de maffia in Italië aan te pakken. Zo beargumenteerde Giuseppe Fiorini Morisini, toenmalig aartsbisschop van het Siciliaanse Reggio Calabria, in 2014 nog dat peetouderschap door de maffiosi misbruikt zou worden om kinderen klaar te stomen voor criminaliteit, en niet voor een vroom leven, en vroeg Rome toen al om een verbod van tien jaar. ,,Een padrino versterkt de banden van criminele families”, aldus de voormalige aartsbisschop.
Ook Paus Franciscus moedigde Morisini aan om zijn voorstel in te dienen. Ook nadien heeft hij nog meerdere keren uitgehaald naar de maffiosi. Afgelopen maart omschreef hij de bendes nog als ‘organisaties van zonde’, die misbruik maken van de coronapandemie en zich met corrupte praktijken verrijken.
Achteraf reageert priester Genchi in de Quotidiano Sicilia dat de maffia niets te maken heeft gehad met de keuze om het peetouderschap op te schorten. Het zou puur en alleen gaan om religieuze argumenten. Genchi verwijt The New York Times dat ze hun motieven hebben verdraaid. ,,We zullen om rectificatie vragen en we zijn ook bereid om een rechtszaak aan te spannen”, aldus de priester. Dat het verbod dan juist is uitgeroepen in de stad waar de grote maffiabende Cosa Nostra zich huist, zou puur toeval zijn. Van een rectificatie in The New York Times is tot nu toe in ieder geval nog geen sprake geweest.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Russisch offensief in Donbas is begonnen
Russische troepen hebben het alom verwachte offensief in de Donbas ingezet. De Russische president Vladimir Poetin had zijn generaals eerder opgedragen de op papier al geannexeerde Donbas-provincies Loehansk en Donetsk nu ook helemáál te veroveren, in ieder geval voor 1 maart. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Komt Zelenski wel of niet naar Brussel?
Komt Zelenski donderdag nu wel of niet naar Brussel? De agenda wordt er in elk geval voor leeg gehouden.
-
met video
Pasgeboren baby nog met navelstreng uit puin gehaald in Syrië, familie redt het niet
Familieleden hebben een pasgeboren baby van onder het puin gered in het noorden van Syrië. Het kind zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder, die wel stierf als gevolg van de aardbevingen. Ook de lichamen van de vader, vier broers en zussen en een tante werden gevonden onder een ingestort gebouw. -
-
-
Filmicoon Francis Ford Coppola wil droomfilm maken en investeert 100 miljoen dollar
Regisseur Francis Ford Coppola gaat zelf 100 miljoen dollar stoppen in een film die hij al zijn halve leven wil maken. Het 82-jarige filmicoon, bekend van meesterwerken als The Godfather en Apocalypse Now, probeert al decennialang het project Megalopolis te realiseren. Nu heeft hij besloten om het project maar zelf te financieren, vertelt hij in gesprek met Deadline. -
Geschiedenis van getroffen regio staat bol van de aardbevingen
De aardbeving die afgelopen nacht het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië teisterde met een kracht van 7,8 gaat de boeken in als een zware voor de regio. Zoals Nederlanders opgroeiden met de dreiging van het water leven Turken en Syriërs al eeuwen met de angst voor de bodem onder hun voeten.