Volledig scherm
Gele hesjes-demonstranten in de straten van Londen, zaterdag. Duizenden Britten protesteerden, in navolging van de Fransen. © EPA

Gele hesjes nu ook in Londen: honderden demonstranten op de been

Ook in Londen gingen vandaag honderden demonstranten de straat op uit protest tegen de bezuinigingen van de regering, en met een pleidooi voor nieuwe verkiezingen. De Britse gele hesjes zijn geïnspireerd door de Franse demonstranten. 

De Britse ‘yellow vests’  waren volgens de organisatie vandaag met 5000 tot 10.000 mensen, Britse media melden dat echter dat het gaat om honderden deelnemers. Er waren ook demonstranten uit Frankrijk om hun Engelse geestverwanten te helpen.

Frankrijk

In Parijs kwam het zaterdag opnieuw tot confrontaties tussen de politie en demonstranten in gele hesjes. De politie zette waterkanonnen en traangas in tegen demonstranten die agenten bekogelden met stenen en verf, melden ooggetuigen. 

Meer dan vijftig demonstranten werden gearresteerd omdat ze verboden wapens bij zich hadden. 

Tot grote ongeregeldheden, zoals bij eerdere protesten van de gele hesjes in de Franse hoofdstad, kwam het niet. In Parijs gingen 8000 mensen de straat op, in het hele land waren dat er rond de 84.000, circa 30.000 meer dan vorig weekend. In Parijs waren 5000 agenten op de been, in heel Frankrijk waren dat er 80.000.

De Franse veiligheidsdiensten hielden vooral Bourges scherp in de gaten, omdat op internet was opgeroepen tot massale protesten in deze stad in centraal Frankrijk. De 5000 mensen die daar de straat op gingen, deden dat overwegend vreedzaam. Het was de negende dag van protesten van de gele hesjes. Ze protesteerden aanvankelijk tegen de verhoging van de brandstofprijzen, maar allengs richtten ze zich tegen het hele beleid van president Emmanuel Macron.

Maar tot grootschalige ongeregeldheden, zoals bij eerdere protesten van de gele hesjes in Parijs, kwam het zaterdagmiddag niet. In de Franse hoofdstad gingen 8.000 mensen de straat op, in het hele land waren dat er rond de 32.000. In Parijs waren 5.000 agenten op de been, in heel Frankrijk waren dat er 80.000.

Volledig scherm
Een demonstrant zwaait met de Franse vlag. © AFP
Volledig scherm
© AFP
 1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.
 2. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.