Volledig scherm
© REUTERS

Gevonden drugs op vrachtschip naar Rotterdam ‘grootste drugsvangst ooit’

De megalading cocaïne, die maandagavond op vrachtschip MSC Gayane is aangetroffen in de Amerikaanse havenstad Philadelphia, is vele malen groter dan aanvankelijk werd gedacht. In zeven containers zijn drugs aangetroffen met een gezamenlijk gewicht van 15.876 kilogram. Het is daarmee de grootste drugsvangst in de 230 jaar dat de Amerikaanse douanedienst bestaat. En dat op een schip dat aan zou gaan meren in de Rotterdamse haven. 

Volledig scherm
De MSC Gayana in de haven van Philadelphia. © AP

De autoriteiten melden vandaag dat de straatwaarde van de gevonden drugs 1,1 miljard dollar (ongeveer een miljard euro) bedraagt. Als alle pakjes aangetroffen cocaïne achter elkaar zouden worden gelegd, zou dat een lint van drie kilometer zijn, zegt Casey Durst namens de Amerikaanse douane. Zes crewleden van het vrachtschip zijn aangehouden op verdenking van drugstransport. Zij verklaarden dat de cocaïne op zee aan boord is gebracht. De drugs zouden zijn aangevoerd met bootjes.

,,Jullie dachten onze haven te kunnen binnenvaren en al die cocaïne hier achter te kunnen laten om miljoenen levens te vernietigen, zonder gepakt te worden. Jullie dachten slim te zijn. Jullie hadden het fout’’, sprak openbaar aanklager WIlliam McSwain ronkende woorden. ,,Jullie hebben deze stad onderschat. Jullie hebben onze motivatie onderschat om deze slechte drugshandel te stoppen.’’

Op foto's zijn tientallen tassen te zien, door onderzoekers aangetroffen in de containers. Daarin zaten in blauw en groen verpakte pakketjes cocaïne. Mogelijk worden er nog meer drugs gevonden, want de doorzoeking is nog steeds gaande, vier dagen na de vondst van de eerste tassen cocaïne. 

Voor Nederland?

Volledig scherm
© REUTERS

Hoewel de drugs in Philadelphia werden aangetroffen, werd woensdag bekend dat de megalading mogelijk niet bestemd was voor de Amerikaanse markt, maar voor de Nederlandse en Franse. Dat meldden ingewijden aan lokale zender NBC10. Het schip zou inderdaad aanmeren in de Rotterdamse haven, bevestigde woordvoerder Tie Schellekens van het Havenbedrijf Rotterdam toen aan deze krant. 

Dat het schip ook de Rotterdamse haven zou aandoen, wil niet zeggen dat de drugs ook voor Rotterdam bestemd waren, stelde Schellekens toen ook. ,,Een vrachtschip kan zo’n zesduizend containers vervoeren. Het kan zijn dat er slechts vijfhonderd voor Rotterdam bestemd waren. Het is dus niet gezegd dat de drugs hier ook aan land komen. Het zou kunnen, maar dat hoeft niet.’’

De MSC Gayane is van een Zwitserse rederij, maar vaart onder een Liberische vlag. De Amerikaanse havenautoriteiten gingen zondagnacht (lokale tijd) aan boord van het vrachtschip voor een routinecontrole. Er werden afwijkingen geconstateerd, waarna het schip naar zijn plek in de haven van Philadelphia werd geleid. Een dag later vond men de eerste drugspakketten. 

US Attorney William M. McSwain on Twitter

Thank you to all who attended the press conference today at the U.S. Customs House about one of the largest drug seizures in U.S. history. @ONDCP @ICEgov @CBPMidAtlantic @PhillyPolice @USCG

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS