Volledig scherm
Het komt vandaag tot een confrontatie tussen protestanten en politie in Kolkata, India. © AFP

Gewelddadige protesten tegen ‘onrechtvaardige Indiase wet’ houden aan

Mensen in het oosten van India zijn weer de straat opgegaan om te protesteren tegen een omstreden minderhedenwet. Het is de vierde dag op rij van gewelddadige protesten. De wet zou moslims in het land marginaliseren. 

De wet van premier Narendra Modi werd dinsdag aangenomen in het Indiase parlement. Minderheden die voor 2015 zijn gevlucht uit Afghanistan, Pakistan of Bangladesh krijgen de Indiase nationaliteit door deze wet. Het geldt echter niet voor gevluchte moslims. Islamitische groeperingen en oppositiepartijen zien in de wet een poging van de hindoe-nationalistische regering om de 200 miljoen moslims in het land te marginaliseren.

Zeker vijftien bussen en zes treinstations zijn in brand gestoken in de buurt van Kolkata in de deelstaat West-Bengalen. Ook in andere delen van het land demonstreren mensen. In de hoofdstad New Delhi zijn studenten bijeengekomen voor een protest. Ook in de deelstaten Uttar Pradesh en Assam zijn mensen de straat opgegaan. Er zijn al zeker twee doden en tientallen gewonden gevallen.

De Verenigde Naties noemden de wet vrijdag ‘fundamenteel onrechtvaardig’.

  1. Eerste besmetting met nieuw coronavirus in Zuid-Korea

    Eerste besmetting met nieuw coronavi­rus in Zuid-Ko­rea

    De 35-jarige vrouw bleek zondag op het vliegveld van Incheon koorts en ademhalingsproblemen te hebben en is onder quarantaine geplaatst, meldt persbureau Yonhap. Uit onderzoek bleek dat ze is besmet met het nieuwe virus, dat ook al is opgedoken in China, Thailand en Japan en in verband is gebracht met drie sterfgevallen. De gezondheidsdienst meldt dat medepassagiers van de vrouw en bemanningsleden van het vliegtuig worden gecontroleerd. Premier Chung Sye-kyun heeft opdracht gegeven alle mogelijke maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.