Gouverneur Puerto Rico weigert op te stappen na dagenlange protesten om ‘chatgate’

videoDe gouverneur van Puerto Rico, die verwikkeld is in een schandaal wegens uitgelekte chatberichten, weigert tegemoet te komen aan de eisen van duizenden Puerto Ricanen die al dagenlang om zijn aftreden roepen.

Wel zei de 40-jarige Ricardo Rossello zondag dat hij zich volgend jaar november niet herkiesbaar zal stellen voor een tweede termijn als gouverneur en dat hij zal aftreden als partijleider van de progressieve partij PNP. Of dat de demonstranten tevreden zal stellen, is maar de vraag. Nu hij voorlopig op zijn post blijft zitten, zet het eiland zich schrap voor nog veel meer protesten.

Volledig scherm
Demonstranten eisen het aftreden van gouverneur Ricardo Rossello. © AP

Uitgelekte chatgesprekken 

Aanleiding voor de grote onvrede op het eiland zijn uitgelekte chatgesprekken waarin de gouverneur zich seksistisch en homofoob uitlaat. Zo noemt hij een vrouwelijke collega in de politiek een ‘hoer’ en een andere collega een ‘dochter van een bitch’. En hij maakt grappen over een man met overgewicht waarmee hij op de foto staat en over de homoseksuele zanger Ricky Martin.

,,Ik weet dat verontschuldigen niet voldoende zijn’', zei Rossello in een op Facebook geposte video als antwoord op de dagenlange protesten. ,,Ik ben me bewust van de onvrede en het ongemak die de demonstranten voelen. Enkel mijn werk kan het vertrouwen herstellen en de weg naar verzoening inleiden.”

Zijn opmerkingen konden op grote verontwaardiging rekenen van de protesterende Puerto Ricanen. Het is niet alleen de zogenoemde ‘chatgate’, maar ook de grote onvrede over de nasleep van orkaan Maria in 2017 en de vermeende corruptie in zijn regering, die de duizenden inwoners de afgelopen dagen op de been brachten.

Volledig scherm
De gouverneur van Puerto Rico Ricardo Rossello © EPA
  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.