Greta Thunberg
Volledig scherm
Greta Thunberg © EPA

Greta Thunberg had anorexia en werd gepest: ‘Ze lachte en praatte niet meer’

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg kampte in haar jonge jaren niet alleen met autisme, maar ook met anorexia. De eetstoornis ging over toen ze in aanraking kwam met activisten van Greenpeace. Dat schrijft haar familie in een nieuwe biografie over Greta, waarvan een voorpublicatie in de Observer staat.

Thunberg, nu 17 jaar, werd als jong kind gepest op school. Ze ontwikkelde anorexia en at alleen nog kleine hapjes rijst, avocado en gnocchi. ,,Ze verdween langzaam in een soort duisternis. Ze stopte met pianospelen. Ze lachte niet meer. Ze praatte niet meer. En ze stopte met eten", vertelt haar moeder, de operazangeres Malena Ernman. In twee maanden tijd verloor Greta 10 kilo. Ze kwam onder behandeling bij psychiaters die bij haar het syndroom van Asperger en een dwangstoornis vaststelden.

De echte ommekeer in de eetstoornis kwam tijdens Thunbergs eerste schoolstaking voor het klimaat. Op de derde dag kreeg ze gezelschap van een activist van Greenpeace, die haar wat veganistische Thaise noedels aanbood. ,,Ze neemt een hap. En nog een. Greta blijft eten. Niet een paar hapjes maar de hele portie", aldus haar moeder.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.