Volledig scherm
Muggen dragen het westnijlvirus over. © thinkstock

Griekenland maant toeristen op te passen voor steekmuggen met Westnijlvirus

Griekenland maakt zich op voor een druk zomerseizoen met naar verwachting dertig miljoen toeristen. Maar de Griekse autoriteiten waarschuwen de vakantiegangers voor muggen die minder onschuldig zijn dan ze lijken. Ze kunnen het Westnijlvirus bij zich dragen en dat is niet zonder gevaar. Als toerist kan je het beste voorzorgsmaatregelen treffen. 

Sander Koenraadt, muggendeskundige van de universiteit van Wageningen, heeft aan de NOS uitgelegd waarom die beestjes zo gevaarlijk kunnen zijn. ,,Je kan het Westnijlvirus inderdaad oplopen door een muggenbeet. Dit leidt dan tot koorts en griepverschijnselen”, zegt Koenraadt. ,,Het kan een hele vervelende ziekte zijn. In de meer ernstige gevallen kan het tot hersenvliesontsteking leiden en andere complicaties, en zelfs de dood. Alle reden tot alertheid dus.”

Vorig jaar raakten 316 mensen geïnfecteerd in Griekenland, zowel op het platteland als in de steden (omgeving van Athene en Thessaloniki). Een record. Vijftig mensen stierven. Betekent dit dat de kans reëel is dat het virus dit jaar opnieuw zal toeslaan? ,,De ontwikkeling van het virus in zo’n steekmug is afhankelijk van het weer en de temperatuur. Hoe warmer het wordt, hoe sneller het virus zich in zo’n mug ontwikkelt. Hoe meer muggen er zijn, hoe groter ook de kans dat je gestoken wordt”, legt de deskundige uit.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De Acropolis in Athene. © REUTERS

Wat kan je doen?

Maar wat kan je er zelf tegen doen? ,,Er bestaat helaas geen vaccin om je tegen het virus te beschermen. Jezelf insmeren met antimuggenmiddelen en slapen onder een klamboe kan al heel wat onheil voorkomen”, stelt Koenraadt. ,,Bovendien draagt slechts een klein deel van de muggenpopulatie het virus met zich mee en is niet elke steek alarmerend.”

Ook het Griekse ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor het virus en raadt iedereen aan om beschermende maatregelen te nemen zoals het dragen van lange mouwen, het vermijden van plaatsen met stilstaand water en het gebruik van muskietennetten en insectenwerende middelen. ,,Net zoals we in de winter een uitbraak van griep moeten verwachten, moeten we nu in de zomer rekening houden met een uitbraak van het Westnijlvirus. We moeten echt daarop voorbereid zijn”, meent Danai Pervanidou van het Griekse gezondheidsinstituut Keelpno.

Het virus wordt ook in andere delen van Europa waargenomen zoals Cyprus, Italië, Frankrijk, Servië, Roemenië en Bulgarije. In onze contreien komt het virus vooralsnog niet voor in de muggenpopulatie, maar door klimaatverandering kan dat wel eens veranderen, waarschuwt Koenraadt.

  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.