Volledig scherm
Geblakerde jungle. © REUTERS

Grote zorgen over ‘internationale crisis’ Amazone

Het hoofd van de Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de natuurbranden in het Amazonegebied. ,,Tijdens de wereldwijde klimaatcrisis kunnen we ons niet nog meer schade permitteren aan een belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit”, zei secretaris-generaal António Guterres op Twitter.

Een Braziliaanse overheidsdienst maakte deze week bekend dat in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 73.000 branden zouden zijn waargenomen. Wetenschappers zijn het echter niet eens over het exacte aantal. Het bericht zorgde voor grote internationale onrust, onder meer bij de VN-chef. Die beklemtoonde in zijn bericht dat ‘de Amazone beschermd moet worden’.

Crisis

De Franse president Emmanuel Macron sprak op Twitter over een ‘internationale crisis’. Hij wil dat de G7 zich daar komend weekend over buigt. ,,Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazoneregenwoud, de longen van onze planeet die 20 procent van onze zuurstof produceert, brandt.”

Ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich uitgesproken over de kwestie. ,,Zelfs midden op de Atlantische Oceaan hoor ik over het recordaantal verwoestende branden in het Amazonegebied”, twitterde de Zweedse tiener, die met een boot onderweg is naar New York. ,,Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen.”

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei vandaag dat zijn land de middelen niet heeft om de branden te bestrijden. ,,De Amazone is groter dan Europa”, zei hij.

  1. Getatoeëerde naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    Getatoeëer­de naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos verdwenen is. De zogenaamde Sphynx, een van oorsprong Canadees ras dat door fokkers muteerde tot een ‘roofdier’ zonder haren, sprong uit een autoraampje toen ‘Kara Fight’(de artiestennaam van de Rus) een bezoek bracht aan het dorp Pervomaisky in de buurt van Jekaterinenburg.