Geblakerde jungle.
Volledig scherm
Geblakerde jungle. © REUTERS

Grote zorgen over ‘internationale crisis’ Amazone

Het hoofd van de Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de natuurbranden in het Amazonegebied. ,,Tijdens de wereldwijde klimaatcrisis kunnen we ons niet nog meer schade permitteren aan een belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit”, zei secretaris-generaal António Guterres op Twitter.

Een Braziliaanse overheidsdienst maakte deze week bekend dat in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 73.000 branden zouden zijn waargenomen. Wetenschappers zijn het echter niet eens over het exacte aantal. Het bericht zorgde voor grote internationale onrust, onder meer bij de VN-chef. Die beklemtoonde in zijn bericht dat ‘de Amazone beschermd moet worden’.

Crisis

De Franse president Emmanuel Macron sprak op Twitter over een ‘internationale crisis’. Hij wil dat de G7 zich daar komend weekend over buigt. ,,Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazoneregenwoud, de longen van onze planeet die 20 procent van onze zuurstof produceert, brandt.”

Ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich uitgesproken over de kwestie. ,,Zelfs midden op de Atlantische Oceaan hoor ik over het recordaantal verwoestende branden in het Amazonegebied”, twitterde de Zweedse tiener, die met een boot onderweg is naar New York. ,,Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen.”

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei vandaag dat zijn land de middelen niet heeft om de branden te bestrijden. ,,De Amazone is groter dan Europa”, zei hij.

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.