Volledig scherm
Frida © Twitter

Heldhaftige reddingshond en Mexicaans hoopsymbool Frida met pensioen

Mexico heeft gisteren met een officiële ceremonie en uitgebreide media-aandacht afscheid genomen van Frida, 's lands bekendste reddingshond. De bijna 11-jarige labrador retriever, van jongs af aan in dienst bij de Mexicaanse marine, gaat na een arbeidzaam leven en diverse heldendaden met pensioen. 

De viervoeter werd ingezet bij ongelukken en natuurrampen om in de puinhopen overlevenden te lokaliseren en te helpen bij het bergen van slachtoffers. Frida werd in 2017 symbool van hoop na de zware aardbevingen in Centraal-Mexico met 369 doden tot gevolg. Het dier zorgde ervoor dat verscheidene bedolven mensen bijtijds werden gevonden en in veiligheid gebracht. Haar foto's met duikbril, bodyprotector en blauw-zwarte laarsjes om de poten te beschermen gingen de wereld over.

Frida werd al als pup voorbereid op een bestaan als reddingshond. Haar goede neus bewees onder meer zijn dienst na de desastreuze aardbeving in Haïti (2010), de enorme explosie in Mexico-Stad (2013) en de aardbeving in Ecuador (2016). Met haar nuttige speurwerk verwierf ze in eigen land een heldenstatus, compleet met een standbeeld en afbeelding op het biljet van 500 pesos.

Volledig scherm
Frida © AP
  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.