Volledig scherm
De vader en zijn dochtertje. © Instagram Luca Trapanese

Homoseksuele single adopteert Down-baby die door twintig gezinnen werd afgewezen

Een alleenstaande, homoseksuele man heeft een 13 dagen oude baby met het syndroom van Down geadopteerd nadat het ‘probleemkindje’ door twintig gezinnen was afgewezen. De 41-jarige Luca Trapanese uit de Italiaanse stad Napels sloot het meisje (Alba) gelijk in zijn hart en houdt haar ontwikkeling bij op Instagram waar bijna 140.000 geïnteresseerden de twee volgen. 

Trapanese deelt zijn bijzondere verhaal, dat begon in juli 2017, op openhartige wijze met de wereld. Volgens de barmhartige Italiaan werd Alba afgestaan door haar moeder omdat de vrouw in kwestie absoluut geen geestelijk gehandicapt kindje wilde. Daarna werd het meisje aangeboden aan ettelijke adoptieouders, maar niemand wilde haar hebben. Precies op dat moment werd in Italië een wet aangenomen waardoor alleenstaande homomannen zich voortaan ook kandidaat mochten stellen voor adoptie. ,,Ik werd overmand door vreugde en had gelijk het gevoel dat Alba mijn dochter was”, vertelde Trapanese aan onder meer de BBC. ,,Ik wist gewoon dat ik haar vader moest zijn.”

De Italiaan was volgens eigen zeggen al langer op zoek naar een gehandicapt kindje. Sinds zijn veertiende werkt Trapanese als vrijwilliger met gehandicapte kinderen en vanaf 2007 runt hij in Napels een opvang waar gehandicapten aan hun ontwikkeling kunnen werken. ,,Ik wist dat ik voldoende kennis en ervaring in huis heb om een kleintje met het syndroom van Down een mooi leven te geven.” Samen met zijn toenmalige vriend probeerde hij jarenlang tevergeefs een kindje met een beperking te adopteren. ,,Toen we uit elkaar gingen, slonken mijn kansen op adoptie aanzienlijk. ,,In het katholieke Italië is het zeer moeilijk om als alleenstaande man en homo een baby toegewezen te krijgen.”

Voldoening

Na de wetswijziging sprong hij van blijdschap een gat in de lucht en besloot zich toch weer in te schrijven als potentiële adoptieouder. En toen kwam de uiterst kwetsbare Alba op zijn pad. Nu, ruim twee jaar nadat hij de officiële voogdij kreeg toegewezen door een familierechter, heeft er geen spijt van het meisje te hebben geadopteerd. ,,Ze heeft voor een positieve revolutie in mijn leven gezorgd. Alles in mijn bestaan draait om haar en dat geeft me veel geluk en voldoening.” 

Alba is inmiddels 2 jaar, groeit als kool en ontwikkelt zich volgens haar vader naar omstandigheden goed. Tot op de dag van vandaag herinnert hij zich het ontroerende moment waarin hij zijn kleine meisje voor de eerste keer in zijn armen hield. Hij en zijn dochtertje zijn, zo benadrukt hij, een geweldig team. ,,Alba heeft een zeer sterke persoonlijkheid en kan soms een beetje koppig zijn. Daardoor is ze eigenlijk nog leuker.”

Trapanese, die nog steeds alleenstaande vader is, deelt zijn leven tegenwoordig ook op Facebook. Net als op Instagram wordt hij ook daar overladen met positieve reacties. ,,Mijn bijzondere verhaal gaat niet alleen over mij en Alba maar ook over stereotype ideeën die bestaan over vaderschap, geloof, homoseksualiteit en een modern gezinsleven.” Volgens de Italiaan zijn hij en Alba een onafscheidelijk duo en kunnen ze de hele wereld aan. ,,Nata per te”, stelt hij in het Italiaans. Dat betekent in het Nederlands ‘geboren voor jou’. ,,En zo voelt het: ik ben op de wereld voor haar.”

 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.