Honderden politie-invallen bij crimineel netwerk in België na kraken van cryptodienst
De Belgische federale politie heeft, in het kader van een groot drugsonderzoek, vandaag op honderden plaatsen huiszoekingen verricht. Verspreid over het land deden agenten op zeker 200 plaatsen invallen. De acties zijn het gevolg van het opnieuw succesvol kraken van een grote aanbieder van versleutelde telefoons.
Het zwaartepunt van de acties ligt, volgens justitie in Mechelen, in de regio's Antwerpen en Belgische Limburg. Bij de invallen zijn 1500 agenten ingezet. Omroep RTBF meldt dat de actie om 05.00 uur begon en het resultaat is van tweeënhalf jaar politieonderzoek. Er zouden al ‘veel arrestaties’ zijn verricht.
Het onderzoek zou zich niet alleen op drugshandelaren hebben gericht, maar ook op personen die de criminele activiteiten hebben gefaciliteerd. Onder hen tipgevers, witwassers en mensen die zich hebben laten omkopen om diensten te verlenen aan criminelen.
Cryptotelefoons
Justitie in België lijkt vooral te focussen op de versleutelde telefoondienst Sky ECC, meldt Het Laatste Nieuws. Het zou de veiligheidsdiensten gelukt zijn de populaire dienst al in december 2020 te kraken, waarna politie en justitie een tijdlang live zouden hebben meegelezen met de berichten die criminelen aan elkaar verstuurden. Grote partijen drugs die in de haven van Antwerpen zouden zijn onderschept worden toegeschreven aan het meelezen met deze berichten.
Telefoons waarop de berichtendienst draait, zijn erg populair bij criminelen. Vorig jaar werd de dienst echter gekraakt door de politie. Sindsdien zijn tienduizenden berichten meegelezen door rechercheurs.
Zowel het bedrijf Sky ECC als de verkopers van de app en telefoon zouden vandaag het doelwit van de actie zijn, schrijft de krant. Volgens bronnen zijn de agenten ook binnengevallen bij drie advocaten in Antwerpen die eveneens gebruikmaakten van zo’n cryptotelefoon.
Nieuwe klap voor de onderwereld
Sky werd gezien als ‘de heilige graal’ onder aanbieders van versleutelde communicatie. Eerder al werden aanbieders als Ennetcom en PGP-Safe door de Nederlandse politie gekraakt en ontmanteld. Grote strafzaken, zoals het liquidatieproces Marengo, zijn voor een groot deel gebouwd op de onderschepte berichten die de politie aantrof. Halverwege 2020 kreeg de onderwereld een nieuwe klap te verduren, toen -opnieuw de Nederlandse politie- berichtendienst Encrochat wist te kraken. Drie maanden lang kon de politie meelezen met de miljoenen berichten die werden verstuurd. Via die berichten kwam de politie onder meer het opgerolde ‘martelcomplex’ in Wouwse Plantage op het spoor.
Internationaal netwerk
Binnen het netwerk waar onderzoek naar gedaan werd, is tevens sprake van ‘internationale vertakkingen’. Vorig jaar ontmantelde de Belgische politie, na de vondst van een container met 2800 kilo cocaïne in de Antwerpse haven, al een grote drugsbende die voor honderden miljoenen aan drugs Europa binnensmokkelde.
Het onderzoek, waaraan ook Nederland meedeed, legde criminele verbindingen met zeker vier Europese landen en Zuid-Amerika bloot. In juli werd een groep Amsterdammers in de haven van Antwerpen opgepakt bij een container waarin 3400 kilo van het witte goedje zat verstopt tussen houtskool uit Paraguay.
Haven van Rotterdam
Een maand eerder werden zeven verdachten aangehouden voor een voor Nederland en België bestemde drugssmokkel vanuit Brazilië via de haven van Rotterdam. Onder hen waren zes Belgen en één Nederlander. Er werd zo'n 3,2 ton aan cocaïne onderschept. De Belgen bleken ook actief in de Antwerpse haven.
Naar aanleiding van de smokkel in Rotterdam werden in totaal twaalf verdachten opgepakt, zowel in Nederland als in België. Een van hen was de voormalige eigenaar van een visrestaurant in Breda. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam verdenkt hem van betrokkenheid bij de invoer van de partij cocaïne.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jeugdvoetballer (15) overlijdt na vechtpartij op internationaal toernooi in Duitsland
-
met video
Erdogan roept op tot eenheid, maar haalt wel uit naar rivaal Kilicdaroglu
De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten in zijn overwinningsspeech opgeroepen “in eenheid en solidariteit” samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een toespraak voor duizenden aanhangers in Ankara. -
23 ton coke
Recordhoeveelheid coke voor Nederland in buitenland onderschept, waarde 600 miljoen
In de havens van het Belgische Antwerpen en het Duitse Hamburg is in totaal 23.000 kilo cocaïne onderschept. De drugs, met een handelswaarde van in totaal 600 miljoen euro was bestemd voor de Nederlandse markt, meldt de politie. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
-
-
PREMIUM
Henry Kissinger 100 jaar: ‘Super K’ of oorlogsmisdadiger?
Henry Kissinger, de invloedrijkste minister van Buitenlandse Zaken die Amerika ooit had, wordt vandaag 100 jaar. Sommigen vereren hem, anderen hebben zo hun bedenkingen. ,,Ik heb nog steeds moeite met zijn Nobelprijs voor de Vrede.’’ -
Canadese provincie krijgt bosbranden niet onder controle en roept hulp VS in
De Canadese provincie Nova Scotia, aan de oostkant van het land, heeft woensdag de hulp ingeroepen van het Canadese leger en de Verenigde Staten bij het bestrijden van grote bosbranden. In provinciehoofdstad Halifax zijn al meer dan 16.000 mensen geëvacueerd.