Volledig scherm
De Hondurese president Juan Orlando Hernández (midden) vrijdag tijdens de overdracht van een militaire patrouilleboot die het land van Israël heeft gekocht. © AFP

Honduras verplaatst ambassade Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem

Honduras gaat zijn ambassade in Israël verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem zodra Israël zoals afgesproken een ambassade opent in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Dat heeft president Juan Orlando Hernández vrijdag aangekondigd.

,,We wachten alleen nog totdat Israël, zoals in onze diplomatieke contacten is afgesproken, zijn diplomatieke bureau opent in Tegucigalpa’’, zei de president van het Midden-Amerikaanse land tijdens de ceremoniële overdracht van een militaire patrouilleboot die Honduras van Israël heeft gekocht. Hernández herinnerde er nog aan dat Honduras in september al een diplomatiek kantoor heeft geopend in Jeruzalem als ‘verlengstuk’ van de ambassade nabij Tel Aviv.

Israël heeft momenteel geen diplomatieke vertegenwoordiging in Honduras. Het regelt de consulaire zaken voor Honduras vanuit de ambassade in het buurland Guatemala.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in december 2017 unilateraal aan dat de Verenigde Staten Jeruzalem zouden erkennen als hoofdstad van Israël. Sinds mei vorig jaar bevindt de Amerikaanse ambassade zich in die stad.

Guatemala was het eerste land dat Trump volgde. De meeste andere landen vinden dat de status van Jeruzalem geregeld moet worden in vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Israël claimt de volledige stad als hoofdstad, de Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat wordt.

Volledig scherm
De militaire patrouilleboot die Honduras van Israël kocht en vrijdag officieel werd overgedragen. © AFP