Volledig scherm
Concentratiekamp Stutthof in Sztutowo, Polen. © AP

Hoogbejaarde kampbewaker voor de rechter

Justitie in Hamburg wil een 92-jarige voormalige kampbewaker van het Duitse concentratiekamp Stutthof laten berechten. Hij wordt beschuldigd van hulp bij 5230 moorden, aldus Duitse media vandaag.

De man, Bruno D. uit Hamburg, was tussen augustus 1944 en april 1945 bewaker in het kamp in de buurt van Danzig waar in de Tweede Wereldoorlog 65.000 mensen zijn omgebracht of gestorven bij zogenoemde dodenmarsen. Volgens de aanklacht heeft de bewaker de moorden mede mogelijk gemaakt.

Quote

Wat zou het hebben uitgemaakt als ik weg zou zijn gedaan?

Bruno D., Voormalig kampbewaarder Stutthof

De man was als 17-jarige lid geworden van de SS. Volgens de krant Die Welt, die met de man sprak, voelt hij zich niet schuldig. Hij zegt dat hij zich altijd afzijdig heeft gehouden van het nationaalsocialisme. Hij zag in zijn werk als kampbewaker uitgemergelde mensen en wist van het bestaan van de gaskamers. Hoewel het hem ‘pijn deed’ om te zien, greep hij niet in. ,,Wat zou het hebben uitgemaakt als ik weg zou zijn gedaan? Ze zouden iemand anders gevonden hebben”, zegt hij volgens Die Welt tijdens een van zijn verhoren afgelopen zomer. 

Weigering

Hijzelf zat daar vast, zegt hij. Als hij dienst weigerde of vroeg om overplaatsing, had dit hem het hoofd kunnen kosten. Maar als de officier van justitie hem vraagt waar hij dit op baseert, of hij mannen kent die dat is overkomen, schudt Bruno D. zijn hoofd. Geen wonder, schrijft Die Welt, er zijn ook geen gevallen bekend van SS’ers die iets is aangedaan als ze niet langer in een concentratiekamp wilden dienen.

  1. Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectiestoornis veroordeeld tot levenslang

    Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectie­stoor­nis veroor­deeld tot levenslang

    Een 51-jarige Brit is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn echtgenote, die therapieën tegen kwaadaardige kanker onderging, doodsloeg met een koevoet. Volgens het hof in Liverpool is David Pomphret ‘een niets ontziende moordenaar’ en ook nog een leugenaar omdat hij na zijn brute daad stelselmatig en glashard bleef ontkennen iets met de dood van de Ann Marie (49) te maken te hebben.