Volledig scherm
© REUTERS

India vraagt WhatsApp nepnieuws te blokkeren na lynchpartijen

In India is opnieuw onrust ontstaan rond kinderlokkers en lynchpartijen. Via WhatsApp werd het gerucht verspreid dat er kinderlokkers actief waren, waardoor bezorgde ouders het heft in eigen handen namen: meerdere onschuldige mensen werden vermoord. De Indiase overheid vraagt nu aan WhatsApp de berichten te blokkeren. 

Het nepnieuws heeft de afgelopen maanden al eerder voor slachtoffers gezorgd. In totaal gaat het om tientallen lynchpartijen. Afgelopen zondag was het weer raak, toen een lid van een nomadenstam een jong meisje had aangesproken. De nomadengroep, die bestond uit vijf leden, werd vervolgens door een menigte achtervolgd en met stokken en stenen gelyncht. 

Er is volgens de politie geen enkele aanwijzing dat er daadwerkelijk bendes actief zijn, en er zijn ook geen gevallen van kinderontvoeringen bekend. 

Vrijheid van meningsuiting

De Indiase overheid zit met de handen in het haar. Nepnieuws is lastig te bestrijden, aangezien het al snel wordt opgevat als een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Toch gaf de Indiase minister van Elektronica en ict  aan dat ,,WhatsApp de verantwoordelijkheid niet kan blijven ontwijken.''

De overheid vraagt niet alleen WhatsApp, maar ook Facebook en Twitter om de verspreiding van dergelijk nepnieuws te controleren en bestrijden. ,,De moorden zijn pijnlijk en zeer betreurenswaardig. Misbruik van een platform als WhatsApp voor verspreiding van dergelijke provocerende berichten is een bron van zorg'', aldus de minister.

Eigenrichting

Deze lynchpartijen zijn niet een opzichzelfstaand probleem: eigenrichting gebeurt  vaker in India. Zo werd er eerder dit jaar een man vermoord die ervan verdacht werd dat hij een koe had geslacht. De overheid blijft benadrukken dat burgers die vermoeden dat er een misdrijf plaats heeft gevonden, naar de politie moeten stappen.