Indiase maanlander teruggevonden, maar nog geen contact

videoHet Indiase ruimtevaartinstituut ISRO heeft vandaag de onbemande maanlander gevonden waarmee het contact eerder verloren was. Contact met de lander, die onderdeel uitmaakt van de missie Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2), is er desondanks nog niet geweest, meldt het instituut op Twitter.

Het contact werd zaterdag op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond verbroken. ,,We doen er alles aan om contact met de lander te krijgen”, laat een woordvoerder van het ISRO nu weten.

De Indiase lander (Virkram), met aan boord een karretje (Pragyan), werd op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken. Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.

India wist nog niet op de maan te landen. Alleen de Verenigde Staten, China en Rusland kregen dat vooralsnog voor elkaar. Op de zuidpool van de maan zijn nog geen mensen of verkenners geland. Na het verbroken contact op zaterdag toonde de Indiase premier Narendra Modizich nog trots op de poging die zijn land had ondernomen om een voertuig op de maan te krijgen. ,,Onze reis en poging waren het waard’’, troostte hij toen de medewerkers van de ruimtevaartorganisatie.

Volledig scherm
© AFP

ISRO on Twitter

VikramLander has been located by the orbiter of #Chandrayaan2, but no communication with it yet. All possible efforts are being made to establish communication with lander. #ISRO

Volledig scherm
© AFP
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”